In Europa sub 5% detin pozitii de CEO, in Romania scorul inregistrat fiind de 11%. Un domeniu in care femeile au început sa se remarce la noi este cel al asigurarilor - peste 30% din manageri sunt doamne. Pe lista tarilor europene cu un scor mic in privinta reprezentarii femeilor in functii de conducere se afla Italia, Polonia si Malta, mai arata statisticile.
In politica, in 1997 erau 16% femei, la nivel european, în 2008, 24%, iar anul trecut numarul acestora a ajuns la 30%. In Romania situatia este mult mai grava, numarul femeilor din Parlament fiind sub 10%.
O problema majora cu care se confrunta angajatele din intreaga lume se refera la decalajul salarial care exista intre doamnele si domnii care ocupă aceeasi functie. Datele Eurostat arata ca media decalajului la nivel european este de 17%. In cazul functiilor de management si middle-management, diferentele salariale sunt si mai mari: 30%.
Romania se afla in topul tarilor cu diferenţe salariale importante, indicatorul calculat si interpretat de specialisti aratand un decalaj in jurul valorii de 30%. Factorii care influenteaza diferentele salariale sunt, in primul rand, prejudecatile privind capacitatile si pregatirea femeilor, spun specialistii in resurse umane. Dincolo de acestea, insa, se regasesc si alti indicatori inediti, care nu ar trebui sa existe in procesul de salarizare. Potrivit unui studiu realizat in 134 de state si publicat de Live Science, femeile sunt platite invers proportional cu greutatea lor.
In ciuda proastei salarizari femeile sunt capabile sa aduca multe beneficii intr-o organizatie. Un studiu realizat de Result Development arata ca principalele puncte forte ale managerului roman de sex feminin sunt orientarea spre rezultate (59,4%), stabilirea planurilor (37,5%), dinamismul (37,5%), practica si controlul afacerii (31,3%) si inspiratia si intuitia (28%). Femeile au obţinut insă un scor mai bun decat barbatii doar in privinţa dinamismului si a capacităţii de a-si asuma riscuri. La capitolul puncte slabe, cercetarea, realizata prin intervievarea a 110 manageri romani, arata ca femeile mai au de învatat cand vine vorba de motivarea angajatilor si ca acestea ar trebui sa renunte la controlul excesiv.
Sursa: adevarul.ro