Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkul Karman. (Photo: A. Cruz/ABr, Michael Angelo for Wonderland, Ahmed Jadallah/Scanpix) În 2011 câştigătoarele premiului Nobel pentru pace sunt 3 femei activiste care şi-au consacrat viaţa "luptei non-violente pentru siguranţa femeilor şi drepturile femeilor de a participa pe deplin în reconstrucţia păcii".

Ellen Johnson Sirleafis, din Liberia, este prima femeie preşedintă aleasa democratic în Africa. De la inaugurarea ei în 2006, a reuşit să promoveze eforturile pentru pace în Liberia prin accentul pus pe dezvolarea economică şi socială condusă în parte de către femei.

Leymah Gbowee a mobilizat femeile din grupuri divizate etnic şi religios pentru a pune capăt războiului foarte lung din Liberia, şi pentru a se asigura că femeilor le va fi permis să participe la alegeri. Odată cu sfârşitul celui de-al doilea război civil, din 2003, ea munceşte să întărească influenţa femeilor în toate aspectele vieţii sociale şi politice.

Tawakakul Karman a jucat un rol determinant în lupta pentru drepturile femeilor, democraţie şi pace în Yemen. Ca jurnalistă, politiciană şi activistă pentru drepturile omului a fost una dintre primii participanţi ai revoluţiei arabe. Contribuţia ei pentru libertatea presei este incontestabilă. Este prima femeie arabă şi primul cetăţean yemenit care primeşte premiul Nobel.

Cei mai mulţi câştigători ai premiului Nobel pentru pace în ai săi 110 ani de istorie au fost bărbaţi. Ultima dată când o femeie - Wangari Maathai din Kenya - a fost onorată cu acest premiu a fost în 2004.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea