Se apropie „Ziua îndrăgostiţilor”, pompos şi comercial sărbătorită cu ursuleţi şi inimioare din care se revarsă in zeci de variante eternul „I love you”. Se apropie şi 8 Martie, zi în care, din toate direcţiile, curg omagii pentru virtuţile mamelor şi gingăşia femeilor, marturii despre dragostea bărbaţilor pentru cele ce le stau aproape sau despre admiraţia lor pentru „eternul feminin” (nu întrebaţi în ce constă, pentru că nu prea ştim să vă explicăm!). În rest, rămân vreo 363 de zile (364, în ani bisecţi), în care omagiile episodice sunt uitate şi, odată cu ele, şi problemele reale ale femeilor reale. Mulţi dintre reprezentanţii autorităţilor publice, aceiaşi care împart flori şi mărţişoare, ignoră faptul că, pentru unele femei din România, mult-cântata iubire conjugală arată precum în articolul lui Marian Păvălaşc (www.evz.ro) , pe care îl puteţi citi mai jos:

Soarta femeilor maltratate: "Soţul mă lega cu sfoară de gât"

DRAMĂ. Suceveanca Adriana Prisacariu a trebuit să fugă de acasă ca să scape de "spânzurătoare" şi să-şi salveze copiii de bătăile tatălui. Aproape 30% dintre românce sunt victime ale violenţelor.

Regulile familie rurale, când femeia trebuie să-şi găsească de tânără un bărbat, să aibă mulţi copii şi să rămână, orice ar fi, alături de soţ, sunt respectate încă în multe sate din România. De multe ori, vieţile lor sunt un calvar.

Adriana Mihaela Prisacariu are 33 de ani şi locuieşte în satul sucevean Gulia, s-a măritat de tânără şi a născut patru copii, care au între 4 şi 11 ani.

"Viaţa nu a fost aşa fericită precum se spune în poveşti. Mă chinuiesc alături de copii să duc traiul şi să evit să fiu maltrată de soţ. Asta înseamnă căsătoria la mine", spune resemnată femeia.

Pe nevastă o lega de gât, pe copii îi bătea cu scaunul

Întrebată cum a fost viaţa alături de bărbatul ei, începe să enumere episoade care mai de care mai şocante.

"Mă bătea, mă opărea cu apă clocotită, mă lega cu sfoară de gât ori de câte ori se îmbăta, de faţă cu copiii, ca să mă ducă la nucul din ogradă să mă spânzure".

Femeia povesteşte că şi cei patru minori aveau parte de tratamente barbare. "Îi bătea cu scaunul în cap până când acesta se dezmembra şi dacă ei mai rezistau, îi lua de-i punea cu mânuţele pe plita încinsă".

"Fetiţa s-a accidentat singură"

Pe Maria, fetiţa de 11 ani, la vârsta de numai doi ani tatăl "a opărit-o cu laptele abia fiert. Nici până acum nu i-au trecut cicatricele şi are nevoie de operaţie. Nici acum fetiţa nu poate să-şi folosească mânuţa aşa cum trebuie", se plânge Adriana.

Luat la întrebări de Protecţia Copilului, Gicu zice alta: "Fetiţa singură s-a accidentat şi soţia minte". Din decembrie Adriana a fugit cu copiii la părinţi.

0BICEI

Nevasta nu poate fugi de acasă

La părinţi, suceveanca s-a lovit de o altă regulă de bază a familiei tradiţionale: soţia trebuie să stea alături de soţ orice ar fi.

“Am fost întâmpinată cu acelaşi fel de scandal, de aceşti părinţi ai mei. Tatăl meu a mers la poliţie de două ori pentru a mă scoate din casă şi a mă alunga înapoi la soţ", explică Adriana. Părinţii nici nu-i dau să mănânce şi familia trăieşte din ajutorul primit de la străini.

“Multe femei sunt obligate să îndure violenţa conjugală pentru că nu au alternative. Părinţii soţiei nu sunt de acord cu divorţul. Aşa că multe femei ajung să fie ucise în astfel de dispute, pentru că soţul devine mereu şi mai violent", explică psihologul Monica Matei.

SPRIJIN

Autorităţile ştiu de cazul femeii, dar nu se înghesuie să o ajute

Inspectorii de la "Protecţia Copilului" ştiu despre acest caz. "Nu o putem ajuta foarte mult pentru moment. Noi avem centre pentru mamă şi copil, dar putem găzdui doar mame cu copii sub doi ani", ni s-a precizat de la Direcţia Generală şi Asistenţă Socială a Protecţiei Copilului Suceava.

Unde ar putea fi cazată

Salvarea ar putea veni de la Primărie. "O să vedem dacă sunt locuri într-un cămin al unei fundaţii cu care colaborăm", ni s-a precizat de la secretariatul primăriei Dolhasca.

Sora din Braşov a Adrianei încearcă să găsească ajutor. "De-abia din vară am unele promisiuni să o pot găzdui undeva", ne spune aceasta. I-a deschis la CEC Bank, în oraşul Dolhasca, un cont pentru a fi ajutată:

  • cont LEI: RO59CECESV2208RON0897500
  • cont EURO: RO65CECESV22B2EUR0897494.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea