In fiecare an de 8 martie ni se aduce brusc aminte ca femeile Romaniei sunt extraordinare. Ni se ofera atentie, flori, vouchere cu discount la SPA, reduceri la mall. Iesim in oras cu prietenele sau la o cina romantica cu partenerul de viata. Daca ne mai ramane timp, ne amintim de bunicile si mamele noastre, niste eroine carora le datoram totul si pe care le pretuim mult prea putin.

De 8 martie se mimeaza respectul. Ne ascundem dupa zambete si incercam sa ne simtim speciale. O singura zi pe an. Bifam ipocrit data in calendar si facem slalom printre tarabele cu martisoare. Apoi cursul vietii femeilor din Romania se reia usor, fara sa schimbam mare lucru.

Pentru ca uitam ceva: de 8 martie se lupta!

Este ziua noastra. Este ziua care marcheaza lupta femeilor pentru drepturile de care noi ne bucuram astazi. De peste 100 de ani, femeile lupta pentru egalitate, autonomie, dezvoltare si independenta. Nimic din toate acestea nu se obtine de la sine, fara vointa comuna, solidaritate si efort sustinut.

Multi cred ca lupta femeilor nu-si mai are rostul in anul 2012, ca suntem egali in fata legii si ca acest lucru este suficient.

Mai ales de 8 martie, trebuie sa afirmam raspicat: nu este suficient! 
Haideti sa avem o voce comuna si solidara prin care sa ne exprimam dorintele, problemele, nevoile si interesele specifice!

Sunteti asteptate de 8 martie in Piata Universitatii ca sa marcam Ziua Internationala a Femeilor, sa constientizam problemele cu care ne confruntam in Romania si sa le aducem in spatiul public.

MANIFEST

Populatia Romaniei este compusa din 51% femei. Avem majoritate doar pe hartie. In viata de zi cu zi cifrele nu sunt in favoarea noastra:

- Femeile reprezinta doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeteni, 10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecti si 3,5% din primari. Cerem reprezentare politica civilizata, echitabila si reala!

- Peste 80% din treburile casnice sunt realizate de femei. Este nevoie de parteneriat in viata privata!
- 86% din concediile de crestere a copilului sunt luate de catre femei. Vrem politici pentru implicarea efectiva a tatilor in cresterea copiilor!

- 10% diferenta de salarizare dintre femei si barbati. Vrem plata egala pentru munca de valoare egala!

- Scadere drastica de 85% a numarului de crese si gradinite fata de anii 90. Platim impozite dar nevoile noastre nu se regasesc in prioritatile bugetare. Vrem dezvoltarea infrastructurii de ingrijire de care avem atata nevoie (crese, gradinite, camine de batrani).

- 71% din victimele violentei domestice sunt femei. Suntem in pericol pe strada si acasa. Cerem protectie reala, adaposturi pentru victime si legislatie care sa pedepseasca aspru agresorii!

- 2000 decese anuale cauzate de cancerul de col uterin, pe primele locuri in Europa. Vrem servicii eficiente de sanatate si programe de preventie!

- 22.500 de nasteri la adolescente pe an, pe primele locuri in Europa. Este nevoie programe de educatie sexuala in scoli si campanii eficiente de planificare familiala!

- 95% din victimele traficului de fiinte umane in scopul exploatarii sexuale sunt femei. Vrem pedepse aspre pentru traficantii de persoane, o strategie reala pentru diminuarea prostitutiei si programe de prevenire si protectie pentru victime!

- Femeile sunt mult mai afectate decat barbatii de saracia persistenta si extrema (la nivel european 22% dintre femeile de 65 de ani si peste sunt expuse riscului saraciei, comparat cu 16% dintre barbati); Cerem protectie sociala pentru femeile in varsta si strategii de prevenire a saraciei.

Aceste cifre portretizeaza viata actuala a femeilor din Romania. Generatii de femei lasate in voia sortii, fara reprezentare politica, fara protectie sociala si politici publice adecvate.
In Piata Universitatii s-a iesit in strada pentru democratie si reprezentare reala.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea