MANIFEST

Populaţia României este compusă din 51% femei. Avem majoritate doar pe hârtie. În viaţa de zi cu zi cifrele nu sunt în favoarea noastră:

  • Femeile      reprezintă doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeţeni,      10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecţi şi 3,5% din primari. Cerem      reprezentare politică civilizată, echitabilă şi reală!
  • Peste      80% din treburile casnice sunt realizate de femei. Este nevoie de      parteneriat în viaţa privată!
  • 86% din      concediile de creştere a copilului sunt luate de către femei. Vrem      politici pentru implicarea efectivă a taţilor în creşterea copiilor!
  • 10%      diferenţă de salarizare dintre femei şi barbaţi. Vrem plată egală pentru      muncă de valoare egală!
  • Scădere      drastică de 85% a numărului de creşe şi grădiniţe faţă de anii 90. Plătim      impozite dar nevoile noastre nu se regăsesc în priorităţile bugetare. Vrem      dezvoltarea infrastructurii de îngrijire de care avem atâta nevoie (creşe,      grădiniţe, cămine de bătrâni).
  • 71%      din victimele violenţei domestice sunt femei. Suntem în pericol pe stradă      şi acasă. Cerem protecţie reală, adăposturi pentru victime şi legislaţie      care să pedepsească aspru agresorii!
  • 2000      decese anuale cauzate de cancerul de col uterin, pe primele locuri în      Europa. Vrem servicii eficiente de sănătate şi programe de prevenţie!
  • 22.500      de naşteri la adolescente pe an, pe primele locuri în Europa. Este nevoie      programe de educaţie sexuală în şcoli şi campanii eficiente de planificare      familială!
  • 95%      din victimele traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale      sunt femei. Vrem pedepse aspre pentru traficanţii de persoane, o strategie      reală pentru diminuarea prostituţiei şi programe de prevenire şi protecţie      pentru victime!
  • Femeile      sunt mult mai afectate decât bărbații de sărăcia persistentă și extremă      (la nivel european 22% dintre femeile de 65 de ani și peste sunt expuse      riscului sărăciei, comparat cu 16% dintre bărbați); Cerem protecţie      socială pentru femeile în vârstă şi strategii de prevenire a sărăciei.

Aceste cifre portretizează viaţa actuală a femeilor din România. Generaţii de femei lăsate în voia sorţii, fără reprezentare politică, fără protecţie socială şi politici publice adecvate. În Piaţa Universităţii s-a ieşit în stradă pentru democraţie şi reprezentare reală. De 8 martie Piaţa Universităţii este a femeilor! România va fi o ţară cu adevărat democratică atunci când jumătate din populaţie va fi corect reprezentată.

De 8 martie luptăm!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea