Hărțuirea stradală a femeilor reprezintă o formă de agresiune larg răspândită cu care acestea se confruntă zilnic, pe stradă, în autobuz, în parcuri sau la cumpărături. Acest fenomen, se referă la orice mesaje sau acţiuni venite din partea unor bărbaţi necunoscuţi şi care au un caracter agresiv, ameninţător, denigrator şi obiectivant manifestându-se în cele mai diverse forme, de la fluierături şi atacuri sau comentarii vulgare, cu conotaţii sexuale, masturbarea în public, până la urmărirea victimei, atacuri fizice, violuri.

Hărţuirea stradală a femeilor nu este un compliment, aşa cum este ea portretizată în cadrul societăţii româneşti. Femeile nu sunt un bun public şi ca atare nu vor sa fie pipăite în tramvai sau urmărite de bărbaţi pe stradă şi nici nu vor să asiste la masturbarea în public a bărbaţilor atunci când îşi duc copiii la şcoală sau se îndreaptă spre serviciu.

Hărţuirea stradală a femeilor reprezintă un atac asupra demnităţii şi integrităţii fiinţei umane. În urma unor astfel de incidente femeile dezvoltă sentimente de degradare, umilinţă şi teama, iar în încercarea acestora de a evita agresorii, femeile îşi limitează libertatea de mişcare în timp şi spaţiu.

În cadrul săptămânii internaţionale împotriva hărţuirii stradale, mai multe femei, în calitate de cetăţene, plătitoare de taxe şi impozite cer dreptul la siguranţă în spaţiul public.

Astfel, pe 23 martie, la ora 20.00, la Fântâna din Piaţa Universităţii, vocile femeilor vor fi îndreptate împotriva hărţuirii stradale.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea