Consiliere cu forța și cu imagini terifianteLegea nu e oportună pentru că România are deja legi care garantează dreptul la informare al pacienților. În plus, momentul informării în cazul unui avort este deja tardiv și ar fi mai util înainte ca femeia să ajungă în această situație. „Să ne concentrăm eforturile așadar pe o rețea de prevenire a acestui moment, pe informarea și educația sexuală și contraceptivă” (doctor Borbala Koo, director executiv al SECS).

Doamna Koo a adăugat că în proiectul de lege termenul de consiliere are o definiție tendențioasă, pentru că nu poți să consiliezi cu forța pe cineva, ci e nevoie ca această dorință să vină de la pacient. Lucru confirmat și de psihologul Laura Ciocociu, prezentă la dezbatere, care a explicat că e scris în codul deontologic al psihoterapeuților că nu pot acorda consiliere persoanelor care nu doresc asta.

"Accentul trebuie pus pe profilaxie, nu așa cum face legea acționând asupra efectului. Trebuie acționat mai jos, la nivelul cauzei, concentrați-vă pe educația școlară, pentru că în ultimii ani tot mai multe mame provin din rândul minorelor. Rolul psihologului nu e acela de a prezenta filmulețe cu modul în care va decurge avortul, ci trebuie să discute cu femeia și cu bărbatul, deopotrivă, despre viața lor sexuală și socială. Pentru că și bărbatul trebuie să participe la astfel de consilieri, dacă tot se ajunge la asta."

Diana Hatneanu, director executiv APADOR-CH, a cerut retragerea proiectului și inițierea unei dezbateri publice bazate pe studii de impact social și pe calculele de oportunitate.

"Legea răsucește împotriva femeii dreptul de a fi informată, obligând-o să facă această consiliere. Or, conform legilor deja în vigoare, această obligație de a furniza informații revine personalului medical. Femeia are dreptul să fie informată, dar poate oricând refuza informarea dacă nu o dorește. În plus, textul legii jonglează cu termenii de copil și făt, fără să facă distincție între aceștia, inducând fals ideea că, potrivit tratatelor internaționale, fătul are drepturi, deși nu este născut. În realitate este exact pe dos, iar drepturile invocate în preambulul propunerii legislative nu sunt ale copilului nenăscut, ci ale femeii, inclusiv dreptul de a nu fi suspusă unor tratamente inumane sau degradante, dreptul la viață, dreptul de a fi informată în luare unei decizii."

La aceste argumente juridice „tabăra” pro-life a răspuns cu o decizie a unui tribunal american care dispunea, în Dakota de sud. În opinia lor, o hotărâre a unei instanțe americane reprezintă drept internațional, iar România ar trebui probabil să o considere obligatorie. Cam acesta a fost nivelul discuției din perspectiva cunoașterii legislației interne și internaționale.

detalii despre cum a fost întalnirea cu un singur parlamentar care susţine proiectul de lege: www.apador.org

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea