Statisticile arată că "în 35% dintre cazurile de viol înregistrate la nivel naţional reclamaţiile s-au confirmat", după cum a precizat pentru EVZ unul dintre ofiţerii de la Direcţia Judiciară a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

O problemă ar mai fi că, în aproximativ 30% dintre cazurile instrumentate recent, victimele nu au mers până la capăt în acuzarea făptaşilor. "La instrumentarea unui astfel de caz se poate lucra şi 30 de zile. Unele victime au renunţat la acuzaţii", a explicat judiciaristul. Astfel, procesele s-au terminat fără trimiterea în judecată. Din numărul total al cazurilor de viol care au condus la arestarea celor care le-au comis, 23 au avut loc în Capitală.

"Din cazurile analizate la nivel naţional am constatat că 20-25% din cazurile de viol nu s-au finalizat cu trimiterea în judecată", a explicat ofiţerul citat de EVZ. Omul legii a mai spus că, în general, violul implică şi lipsirea de libertate în mod ilegal. "Chiar dacă o ţine pe fată cinci secunde de mână şi, apoi, săvârşeşte actul sexual, gestul este considerat lipsire de libertate. Nu contează că este în casă sau pe câmp. Pedeapsa este de până la 15 ani. Dacă e în grup, ajunge şi la 18 ani", a precizat ofiţerul.

Din violurile înregistrate în ultimul an, s-a constatat încă o dată că femeile sunt principala ţintă a violurilor. "Între homosexuali nu prea s-a auzit de aşa ceva. Doar cazul de la Ghindăreşti, cel al călugărului decapitat", a spus ofiţerul. În circa 99% din cazuri, bărbaţii au folosit şi violenţa.

mai mult: evz.ro

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea