Un articol interesant, scris de  Marian Păvălaşc, pentru Evenimentul Zilei!

Cu 20 de ani în urmă, femeile din IT erau mai rare ca angajatele din mină. Acum raportul faţă de bărbaţi este 1 la 3, dar la Facultatea de Informatică din Bucureşti sunt de două ori mai multe fete decât băieţi.

Când deschidem PCul, laptopul, telefonul mobil şi mai nou tableta intrăm într- un spaţiu creat până acum aproape exclusiv de bărbaţi.

Meseria de programator IT era până nu de mult una preponderent masculină.

Acum însă, numeroase femei intră cu succes în acest univers virtual. Adriana Bărzoiu e una dintre ele. A dorit să fie programator chiar din timpul facultăţii.

"Am fost dintotdeauna pasionată de programare şi matematică. Am absolvit în anul 2005 Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din ASE Bucureşti. Drumul a fost firesc: studiu, practică în proiecte de informatizare, certificări şi specializări. Este un domeniu în care trebuie să înveţi permanent", ne spune aceasta.

"Important este să faci performanţă"

Chiar dacă Adriana este încă un caz aflat în minoritate, situaţia se schimbă. "Se întâmplă în multe domenii situaţii de acest gen. Aşa cum în inginerie, partea masculină este mai atrasă de meserii de acest gen, aşa se întâmplă şi în acest domeniu. Dar nu sunt bariere sau piedici pentru ca o fată să practice acest tip de meserie. Noi chiar avem programe speciale prin care să sprijinim femeile să intre în cadrul Microsoft România", ne-a explicat Todi Pruteanu, Business Strategy Manager al companiei.

La Microsoft, unul din trei ingineri este femeie

În ciuda tradiţiei, femeile încep să ocupe şi chiar să domine şi această lume. "Este adevărat că este un domeniu foarte tehnic, dar şi femeile se pot afirma cu succes. La ora actuală nu se mai pune problema diferenţierii femei/bărbaţi în lumea software. Am multe colege programator, deci nu aş fi o excepţie. În Siveco, nu avem astfel de bariere, important este să faci performanţă", mai spune Adriana Bărzoiu.

În ceea ce priveşte Siveco, în cadrul companiei sunt angajate acum 70 de reprezentante ale sexului frumos pe posturi de programator. Un profil apropiat la Microsoft România de cel de programator este cel de inginer în Centrul de Suport Tehnic Global.

"Sunt peste 200 de ingineri în acest centru, se oferă servicii de suport de înaltă calitate clienţilor din Europa, Orientul Mijlociu şi din Africa. Profilul angajatului din acest departament este: o vârstă medie de 28 de ani şi în care diversitatea de gen este 29% femei şi 71% bărbati", ne mai precizează reprezentantul Microsoft România.

Reprezentanţii centrelor universitare confirmă tendinţa de implicare mai activă a fetelor în domenii rezervate până de curând mai mult bărbaţilor: "În urmă cu peste zece ani erau poate două- trei fete în grupa de informatică. Acum sunt la fel de multe fete, ca şi băieţi", spun reprezentanţii Facultăţii de Cibernetică şi Informatică de la ASE Bucureşti.

Şi tendinţa este că partea feminină să domine şi acest domeniu. Conform datelor de la Admiterea 2011 de la Facultatea de Cibernetică şi Informatică din Capitală pe poziţiile de la buget au fost admise un număr de două ori mai mare de fete decât băieţi.

Pachete salariale tentante

Un loc de muncă la o firmă din domeniul software poate fi considerat un post de vis şi datorită salariului: un programator câştigă între 3.000 şi 8.000 lei/lună plus bonusuri de finalizare a proiectelor. Apoi, aici nu exista disponibilizări. Din contră, firmele de IT fac non-stop angajări.

"Cererea de specialişti e mare, astfel că şi pachetele salariale sunt tentante. Dar eu cred că dincolo de bani, important e să faci ceea ce îţi place şi să ai şansa de a fi implicat în proiecte care să te ajute să evoluezi. De aici vin satisfacţiile cele mai mari", mai spune Adriana Bărzoiu.


Sursa: ww.evz.ro
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea