Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a organizat în data de 27.06.2012 o dezbatere pe tema stereotipurilor de gen in publicitate. S-a discutat mai ales pe tema imaginii femeii în publicitatea românească din perspectivă legislative, academică sau de adevertising.

Mihaela Miroiu, Profesor Universitar SNSPA şi moderatoarea evenimentului a adus o serie de informaţii: “80% din persoanele care se pregătesc în domeniul comunicării sunt femei, o cifră zdrobitor de mare; 70% din personalul medical și cel din învățământ sunt tot femei. În politică nu vorbim însă de același lucru. De exemplu, la alegerile locale, din 3111 primării doar 5 au fost câștigate de femei. Iar România se află pe locul 109 în topul țărilor în care sunt discriminate femeile, foarte aproape de țările arabe, ceea ce este un lucru îngrijorător”, a declarat aceasta.

 

Mihaela Miroiu a declarat: ”Piața este invadată de reclame cu femei purtătoare se sâni și fese, dar asta nu mai prezintă nimic nou, ar fi bine să existe și reclame cu barbați sensibili. Bărbații mor cu șapte ani mai devreme decat femeile din cauza bolilor de inimă sau atacurilor cerebrale, pentru ca socitatea i-a învățat ei nu trebuie să fie sensibili și, în consecință, nu se exteriorizează”.

 

Bogdan Naumovici a susţinut menţinerea imaginilor stereotipizate a femeilor şi bărbaţilor:“feminin sau masculin în publicitate nu există. Bogăţia vine de la feminin, de la masculin şi nici un caz - neutru. Avem caracterisitici care ne individualizează și asta dă toată savoarea. Noi, cei din publicitate, vedem femeile ca pe nişte prinţese şi fiinţe nobile”. E însă sub semnul întrebării dacă femeile doresc să fie prezentate ca prinţese- respectiv ca obiecte sexuale şi sclave ale gospodăriei.

Cristina Trepcea, membru CNA și psihoterapeut, a fost de acord si cu unii şi cu alţii. “De fiecare dată când este vorba de discriminări de gen în mine se bat trei personaje, cea care a fost jurnalist – nu de mult timp, cea care este psihoterapeut și cea care este membră în CNA. Subiectul este unul în legătură cu care este un mare scandal în interiorul meu. După prezentarea colorată și seducătoare pe care a facut-o Bogdan, trebuie să vă spun că sunt de acord și cu doamnele și cu ce a spus Bogdan.” Era de aşteptat ca un reprezentant al instituţiilor statului să susţină reprezentarea decentă în public a cetăţenilor, fie ei bărbaţi sau femei.

Mai multe: www.iaa.ro

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea