Vineri, 27 iunie 2012, a avut loc la Bucuresti a doua intalnire a grupului de lucru "Actiune Femei!".Grupul, infiintat la initiativa Fundatiei Friedrich Ebert Romania la inceputul anului, isi propune sa ajute la crearea unei infrastructuri de comunicare eliberate de modelele organizationale dominate de barbati, care sa impinga in corzi bagajul paternalist al politicii romanesti si sa revendice un rol important pentru femei in modelarea dezbaterii publice de la noi.
La intalnirile grupului participa reprezentante ale generatiei tinere de femei care militeaza pentru o politica progresista pentru femei si care cred cu fermitate ca o implicare mai pronuntata a femeilor in politica va ajuta la modernizarea societatii romanesti.
Tema reuniunii de vineri a fost "Sistemul de cote pentru promovarea femeilor in politica". Invitata reuniunii, Tudorina Mihai, activista feminista membra a Asociatiei Front, s-a referit la felul in care sistemele de vot afecteaza reprezentarea femeilor in politica. Din analiza sistemelor de vot si a felului in care se rasfrang asupra reprezentarii femeilor in functii politice, sistemul de vot majoritar (intr-un singur tur sau in doua) dezavantajeaza clar femeile; sistemul pe liste este mai prietenos, insa diferenta cea mai mare o face existenta unei cote de reprezentare, fie la nivelul legislatiei nationale (legea electorala, legea finantarii partidelor politice etc.), fie la nivelul statutelor de partid. Cotele ca atare se intalnesc in orice sistem de vot (inclusiv in cel majoritar), pentru a asigura o reprezentare minima a femeilor.
Subiectul stabilirii si respectarii cotelor este o tema adesea atacata de politicienii barbati, reactia din partea femeilor fiind - de cele mai multe ori - insuficient de ferma, desi la mijloc este un interes fundamental al lor: o reprezentare corecta, care sa minimizeze su chiar sa inlature barierele invizibile stabilite de un sistem politic paternalist. Femeile nu recurg la demonstratii de forta atunci cand se prezinta oportunitati in acest sens, nu reactioneaza la glumele misogine ale barbatilor si la tratamentul condescendent. De foarte multe ori, pentru ca organizatiile de femei sunt percepute ca fiind slabe, femeile prefera strategii de coalizare cu barbatii. Elena Udrea este un astfel de exemplu.
Doua idei de actiune se pot desprinde de aici: a) devine aparent cat de important este ca femeile sa isi creasca capacitatea de argumentare fata de barbati. Un exemplu banal, termenul de "promovare" a femeilor, poate avea consecinte nedorite atunci cand este asociat cu ideea de "privilegiu", cand in realitate femeile cer un drept legitim al lor, reprezentarea in politica; b) este necesar ca femeile sa inteleaga ca trebuie sa lupte pentru masa critica, solutia ar fi o coalizare la nivel national, cu cat mai multe femei din partide, din presa, din zona ONG-urilor. Un exemplu de urmat este cel al femeilor din Franta, care au pus la punct "retele pentru paritate".