Pe data de 30 octombrie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Polonia vinovată de încălcarea articolelor 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), 5 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi 3 (interzicerea torturii, a tratamentelor inumane şi degradante) în cauza P. şi S. c. Polonia (nr.57375/08).

P., o tânără în vârstă de 14 ani din Lublin, a fost victima unui viol în urma căruia a rămas însărcinată. Legea poloneză interzice avortul, cu unele excepţii, printre care se numără şi sarcinile rezultate din viol. În ciuda faptului cǎ tânǎra a prezentat la spital o adeverinţă de la procuror prin care se certifica faptul că sarcina este rezultatul unui abuz sexual, timp de mai bine de douǎ luni nu i s-a permis accesul la serviciul medical la care era îndreptǎţitǎ, fiind supusǎ mai multor abuzuri:

  • A fost dezinformată privind actele necesare pentru întreruperea de sarcină şi procedurile de urmat. În mod abuziv, mama sa a fost pusǎ sǎ semneze un formular de consimţământ în care se preciza că procedura avortului ar putea duce la moartea fiicei ei.uni nu i s-a permis accesul la serviciul medical la care era îndreptǎţitǎ fiind supusǎ mai multor abuzuri:
  • I-a fost încǎlcată confidenţialitatea de către cadrele medicale care au informat un preot despre situaţia sa. Preotul şi grupuri anti-avort au supus-o presiunilor pentru a pǎstra sarcina.
  • A fost supusă interogatoriului la secţia de poliţie şi plasată într-un adăpost, ca măsură de „protecţie” împotriva mamei sale despre care autoritǎţile au considerat cǎ încearcă să o supună avortului împotriva voinţei sale.
  • Dupǎ mai bine de douǎ luni a fost dusǎ într-un oraş la 500 km de casǎ pentru realizarea procedurii întreruperii de sarcină.
  • Autorităţile au încetat acţiunea penală împotriva pretinsului violator.

Comunicatul de presǎ al Curţii

Sursa: ECPI

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea