Tăierea de drepturi de către Executivul ultraconservator al PiS afectează femeile. Organizațiile denunță un atac al Executivului împotriva grupurilor care militează pentru egalitate.
În urmă cu an şi jumătate, istoricul Centru pentru Drepturile Omului din Polonia a pierdut subvențiile de la Stat. După ce a verificat finanțările publice primite de ONG-uri, Guvernul ultraconservator al Partidului Lege și Justiție (PiS) a considerat că programele centrului erau discriminatorii. A fost de părere că organizația în cauză, și altele asemănătoare, discriminau bărbații pentru că ofereau asistență numai femeilor, majoritarea supraviețuitoare ale violenței de gen.
Paradoxul o face pe Marta Lempart să se încline cu dezgust: „Nu este decât o nouă acțiune a PiS împotriva drepturilor femeilor”, explică cunoscuta feministă. De la venirea la putere în 2015, Executivul naționalist polonez a recurs la limitări ale libertăților civile și drepturilor sociale, care au afectat mai puternic femeile. Guvernul a diminuat proiectele de promovare a muncii femeilor, după cum reiese din analiza organizațiilor sociale. De asemenea, din septembrie, va reduce și programele de asistență și educație specială pentru minorii cu dizabilități, lucru care va obliga multe femei să stea acasă pentru a se îngriji de copii. Nu este o coincidenţă faptul că ministrul polonez al muncii, Elżbieta Rafalska, obișnuiește să vorbească despre femei în termeni de „capital pentru îngrijire”.
După aceeași schemă utilizată în cazul centrului de asistență pentru femei, PiS a limitat campaniile de conștientizare asupra problemei violenței, a redus adăposturile existente și a introdus o taxă pentru cazurile de divorț, ceea ce înseamnă o barieră în plus pentru victimele violenței de gen. „În mod recurent, câte un membru al Guvernului vorbește despre ieșirea Poloniei din Convenția de la Istanbul”, se plânge Anna Prus, ingineră și activistă feministă. Convenția Consiliului Europei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a devenit una din țintele lor favorite.
Toate aceste elemente nu fac decât să agraveze fenomenul violenței machiste în Polonia, țară în care se înregistrează în jur de 67.000 de plângeri pe an din această cauză. Aproape patru milioane de femei poloneze cu vârsta peste 15 ani au experimentat violență fizică și sexuală cel puțin odată în viață, conform datelor Institutului European al Egalității de Gen (EIGE). „Guvernul polonez nu pare să fie de partea femeilor”, atrage atenția Agnieszka Bielecka, cercetătoare specializată în egalitatea de gen de la Amnesty International. „Mai mult decât atât, cu toate că PiS și alte grupuri ultraconservatoare sunt mai agresive, Polonia are o imensă problemă cu misoginismul, care se manifestă și în partide de centru și de stânga”, adaugă Krystyna Romanowska, scriitoare feministă.
Guvernul afirmă că, dimpotrivă, nu există niciun atac. În fapt, mai mulți membri ai Cabinetului primului ministru Mateusz Morawiecki afirmă că femeile poloneze sunt tratate „cu mult mai mult respect” decât în alte țări UE. Nimic mai departe de adevăr, spune Lempart, inițiatoarea Grevei Femeilor din Polonia. „Și se întâmplă nu doar în politică. Televiziunile și radiourile publice și religioase cum ar fi Radio Maryja, apropiat de PiS, emit constant manifestări de ură față de femei și fac propagandă împotriva organizațiilor feministe. De exemplu, în duminica Paștelui, în predica lor au spus despre feministe că sunt teroriste și asasine”, adaugă ea.
Unul dintre cele mai dure atacuri a fost împotriva drepturilor reproductive: programele de educație sexuală au fost eliminate din școli și au fost înlocuite cu texte de suport familial; accesul la metode contraceptive moderne a fost limitat iar finanţarea publică pentru fertilizarea asistată a fost tăiată. Totodată, cu sprijinul PiS, Parlamentul polonez dezbate în aceste zile un proiect de lege care întăreşte legea deja draconică a avortului, una dintre cele mai restrictive din UE. Este a treia propunere de acest fel în trei ani de zile.
„Drepturile femeilor poloneze sunt supuse unui atac constant iar acest lucru se datorează în principal legăturii guvernului populist cu biserica catolică, căreia i-a rămas dator pentru sprijinul oferit în alegeri”, critică Lempart. "Își plătesc datoria cu corpurile și libertățile civile ale femeilor”, adaugă ea.
Primul proiect care propunea interzicerea totală a avortului a scos în stradă peste 150.000 de femei, în 104 de localități din întreaga țară. Magdalena Ulanowska are în sufrageria casei sale din Varşovia o fotografie imensă a acelei zile: Lunea Neagră/Black Monday, a fost o zi istorică care a făcut înconjurul lumii. A fost prima dată când această arhitectă în vârstă de 25 de ani a participat la o demonstraţie. A făcut asta alături de alte zeci de mii de femei îmbrăcate în negru, pentru a revendica libertatea de a decide cu privire la maternitate, în faţa unui guvern care voia să interzică complet întreruperea voluntară a sarcinii.
În gigantica țară din Est, mai mult de 40% din cei aproape 40 de milioane de locuitori se consideră catolici. Avortul este o temă controversată, care a divizat societatea timp de decenii. Dar la protestele "Black Monday" au venit femei care, la fel ca Ulanowska, niciodată nu se manifestaseră în stradă, care niciodată nu se pronunțaseră în legătură cu întreruperea sarcinii; au venit și votanți PiS. Critica internaţională împotriva proiectului de lege a fost aproape unanimă. Temându-se de efectele colaterale şi, printr-o mişcare care nu s-a mai repetat în cazul altor reforme controversate, Parlamentul polonez - în care Partidul Lege şi Justiţie are majoritatea absolută - a respins în cele din urmă legea.
Mobilizarea a atins un punct sensibil. "Ca și contrareacție, Executivul ultraconservator al PiS și-a întețit campania împotriva mişcărilor feministe. A crescut represiunea împotriva manifestațiilor, atacurile publice asupra activistelor și represaliile asupra celor care luau parte la aceste grupuri. „Ne identifică în marșuri pacifice, ne dau amenzi, iar unele persoane chiar au fost date afară de la locul de muncă din instituții publice pentru că au luat parte la proteste. Îi speriem, de aceea creează un climat politic pentru a ne reprima”, afirmă Prus, una din organizatoarele Grevei Femeilor.
La sfârşitul anului trecut, la numai câteva zile după un marş pentru comemorarea "Black Monday", poliţia a percheziţionat birourile Centrului pentru Drepturile Femeii şi ale Asociaţiei Baba din Varşovia, Gdansk, Lodz şi Zieolona Gora. Administrația judiciară a ordonat efectuarea unui audit în aceste organizații. Agenţii au ridicat mai multe calculatoare şi mii de documente de la sediile organizațiilor, inclusiv dosarele confidenţiale aparținând sutelor de femei care primiseră asistență şi consiliere în cadrul lor. O întâmplare pe care organizatoarele o văd ca pe o manevră de pedepsire, pentru a le induce teamă și a renunța la activități precum manifestațiile împotriva înăspririi legii avortului.
Dar femeile nu renunţă. De la ineditele proteste ”Black Monday”, rețelele de femei, care înainte erau puține și slab organizate în Polonia, au luat amploare și s-au reorganizat, arată Ewa Majewska, teoreticiană feministă. S-a întâmplat chiar și în orașe poloneze mici, în care înainte era ceva de neimaginat. Protestele au alimentat altele, ca de exemplu pe cele ale mișcării ecologiste. ”Suntem singura mișcare care a reușit să oprească o propunere a PiS. Am câștigat și continuăm să luptăm”, conchide arhitecta Ulanowska.
Articol apărut în ”El País”, în data de 10 iulie 2018, cu titlul ”El Gobierno polaco pone en la diana al movimiento feminista” de María R. Sahuquillo. Traducere și adaptare de Tudorina Mihai.