Cel care ma asteapta

Roman interzis de doua ori, Cel care mă aşteaptă a devenit cea mai vânduta carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de editii).

Povestea romanului Cel care mă aşteaptă este una emblematica pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puţin timp înainte de revoluţia iraniană, şi se concen­trează asupra vieţii unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraş dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta. La vârsta adolescenţei, protagonista romanului, Masumeh, se îndra­gosteste de un tânar, în drumul ei spre şcoală. Desi relaţia lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc sa schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forţa. Din fericire, se nimereste sa aiba un sot care îi permite să-şi continue studiile şi care, spre deosebire de bărbaţii din pro­pria ei familie, nu încearcă să-i controleze viaţa pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soţul ei are cu totul alte preocupări decât familia şi că idealurile şi obiectivele sale politice îi pun viaţa în pericol, forţând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare si nelinişte.

„Parinoush Saniee da glas tuturor destinelor feminine inlantuite de traditie, tuturor femeilor care lupta chiar cu pretul vietii pentru ce li se cuvine.” (Cultura)

„Un roman bun si sincer, un portret curajos si franc caruia nici o instanta nu-i poate interzice aparitia. De la inceput pina la ultima pagina, Cel care ma asteapta este povestea tuturor femeilor din Iran ce lupta pentru drepturile lor.” (Bukhara Magazine)

Sursa: Polirom

 

 

Mai multe detalii în cronica realizată de Cristina Foarfă:

“La fel ca Citind Lolita Teheran a lui Azar Nafisi, ca Persepolis sau chiar ca Broderii, cartea lui Parinoush Saniee este revelatoare pentru viața femeii în Iran. În plus, dincolo de faptul că spune niște adevăruri crude și are scene deloc ușor de digerat (de exemplu, fata bătută de familia ei pentru că a îndrăznit să se îndrăgostească inocent de un băiat), este o carte atât de bine scrisă, cu o poveste atât de coerent și viu închegată, încât o citești și ai impresia că ești acolo, martor tăcut și neputincios al vieții unei femei ce nu a făcut niciodată nimic pentru ea, ci doar pentru alții.

Cartea integrează firesc feminitatea, politica, religia, maternitatea, societatea, idealurile revoluției și iluziile oamenilor, oricare ar fi aceia. Nu este demonstrativă, Masumeh este cât se poate de firească, le recunoști în ea pe femeile Iranului de atunci, cu toate temerile și restricțiile lor în povestea atât de bine construită de Parinoush Saniee.

Cel care mă aşteaptă este o carte fantastică. Nu știu cum citește un bărbat cartea asta, dar pentru o femeie este cu siguranță o lectură tulburătoare și emoționantă. Empatizezi cu Masumeh, te gândești cum ar fi fost să te naști în Iran în perioada aceea și să treci prin toate ororile prin care treceau femeile, cum e să te simți umilită, lovită și cum e să știi că nimic din ceea ce simți nu contează.”

Sursa: Bookaholic


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea