Ioana Vlad

Abstract
Intrebarea la care voi incerca sa raspund in aceasta lucrare este daca si cum poate fi integrata o perspectiva feminista liberala in teoria multiculturalista liberala. Pornind de la schimbul de replici dintre Will Kymlicka si Susan Moller Okin voi incerca sa argumentez ca cei doi autori pur si simplu nu vorbesc despre acelasi lucru, intrebarea fiind unde se produce ruptura dintre discursurile acestora.

Raspunsul pe care il sugerez este ca presupozitiile diferite ale discursului lor normativ le indreapta demersurile catre planuri separate, planuri pe care le voi discuta prin intermediul conceptelor rawlsiene de liberalism cuprinzator si liberalism politic. Astfel, critica feminista a lui Okin la teoria multiculturalista liberala expusa de Kymlicka ar putea fi tradusa ca o critica a acelor liberali care inteleg valorile ale autonomiei si demnitatii umane in termeni de „bine” (goodness) -liberalism cuprinzator-, la adresa acelor liberali care inteleg aceste valori in cheie intrumentala, procedurala, de”corect” ( rightness) -liberalism politic.
Tensiunile care decurg din aceasta distinctie pot explica tensiunile dintre multiculturalism si feminismul liberal. Insa citindu-le astfel, integrarea perspectivei feministe liberale in teoria multiculturalista liberala este chestionabila, cel putin in cheia distinctiei dintre liberalismul cuprinzator si cel liberal. Dupa cum voi incerca sa arat, incorporarea criticii feministe intr-o teorie de sorginte rawlsiana precum cea a lui Kymlicka ar risca sa traga inapoi liberalismul, de la o conceptie politica la una cuprinzatoare, prin admiterea superioritatii unor valori (cele liberale) fata de altele.

Domeniu: Stiinte Politice
Cuvinte cheie:
Liberalism politic, liberalism cuprinzator, multiculturalism liberal, feminism liberal

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Liberalism_cuprinzator_si_multiculturalism_Ioana_Vlad.pdf)Liberalism_cuprinzator_si_multiculturalism_Ioana_Vlad.pdf 95 kB

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea