Andreea Braga

Abstract:
Ipoteza de la care am pornit in realizarea acesti cercetari este aceea conform careia implementarea abordarii integratoare a egalitatii de gen in structurile fortelor principale de ordine publica conduce catre o imbunatatire a serviciilor oferite in acest domeniu. Structurile de politie si jandarmerie joaca un rol important in societate, fiind responsabile de protejarea sigurantei publice si trebuie sa isi desfasoare activitatile tinand cont de diversitatea membrilor intregii comunitati. O reprezentare mai echilibrata din punct de vedere al genului, in care femeile si barbatii se completeaza reciproc prin modul diferit de abordare a problemelor intalnite, va contribui la cresterea eficientei in indeplinirea misiunilor de mentinere si restabilire a ordinii publice.

Avand in vedere faptul ca cetatenii intampina nevoi de siguranta diferite in functie de dimensiunea de gen, am considerat ca este importanta existenta unei reprezentari echitabile la nivelul acestor institutii. Am presupus ca femeile incadrate in structurile de ordine publica, in departamentele operative, apeleaza la o abordare diferita in desfasurarea misiunilor lor si in contactul cu cetatenii, o abordare ce se incadreaza intr-o etica a grijii, ce pune accentul pe relatiile interpersonale, pe comunicare, pe resonsabilitate si empatie.
Cercetarea isi propune sa raspunda la o serie de intrebari ce intaresc ipoteza formulata: Este importanta dimensiunea de gen pentru fortele principale de ordine publica? Exista nevoi diferite din partea cetatenilor, privind siguranta, in functie de gen? Exista la nivelul structurilor de ordine publica o constientizare a faptului ca femeile si barbatii sunt afectati de violenta in moduri diferite? O mai buna reprezentare a femeilor in fortele de ordine publica ar conduce catre imbunatatirea serviciilor? Putem vorbi despre o etica a grijii in sfera fortelor de ordine publica?
Interpretarea informatiilor obtinute prin interviurile de grup si interviurile individuale evidentiaza faptul ca prezenta femeilor in fortele principale de ordine publica implica o abordare diferita de a percepe lumea, ce isi face simtita prezenta in modul de a interactiona cu cetatenii. Astfel, femeile incadrate in structurile de politie si jandarmerie sunt la fel de competente ca si colegii lor barbati si, prin prezenta lor, contribuie la imbunatatirea activitatilor de ordine publica si la cresterea eficientei in cazul patrulelor mixte in misiunile pe care le desfasoara. Abordarea integratoare a egalitatii de gen implica o constientizare a impactului pe care politicile si programele structurilor de politie si jandarmerie il au asupra femeilor si barbatilor, la toate nivelurile si in toate etapele.

Domeniu: Stiinte Politice, Studii de Gen
Cuvinte cheie: abordarea integratoare a egalitatii de gen, etica grijii, forte de ordine publica

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Egalitatea_de_gen_fortele_de_ordine_publica_Braga.pdf)Egalitatea_de_gen_fortele_de_ordine_publica_Braga.pdf 1831 kB

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea