Educația de gen în școli poate preveni violența împotriva femeilor!

 

Feminitatea, la fel ca masculinitatea, se învață de la vârste fragede și diferă de la o epocă la alta, de la un spațiu geografic la altul. „Femeie nu te naști ci devii” scria în 1949 feminista franceză Simone de Beauvoir în cartea „Al Doilea Sex”. Cartea ei n-ar mai putea fi predată în școlile și universitățile din România dacă amendamentul la Legea Educației Naționale privind interzicerea teoriilor de gen ar intra în vigoare.

 

Teoriile sociale ne ajută să înțelegem de ce există presiuni asupra femeilor să fie într-un anumit mod: să fie supuse, să gătească și să facă curat, să pună preț pe aspectul fizic, la fel cum există așteptări sociale ca bărbații să conducă, să fie competitivi și uneori agresivi. Aceste roluri nu sunt caracteristici biologice, înscrise în ADN-ul persoanelor, ci se învață în familie, la școală și din mass media.

 

Așa apar „stereotipurile de gen”, de exemplu credința că femeile ar fi incapabile să ocupe o funcție de conducere sau că bărbații nu ar putea să îngrijească copii sau să-și arate emoțiile. Așa apare discriminarea de gen și violența de gen. Violența împotriva femeilor „este o manifestare a relaţiilor istoric inegale de putere dintre femei şi bărbaţi, care au condus la dominarea asupra, şi la discriminarea împotriva, femeilor de către bărbaţi şi la împiedicarea avansării depline a femeilor” se arată în Convenția de la Istanbul pe care România a ratificat-o în anul 2016.

 

Bărbații care agresează femeile în familie sau în afara ei, cred că ei dețin controlul asupra femeilor și că ele trebuie să li se supună, altfel se consideră îndreptățiți să le agreseze.

 

Violența împotriva femeilor este astfel legitimată și la nivel social, întreținând și justificând o cultură a violului și a violenței în care femeile sunt considerate responsabile pentru agresiunile împotriva lor.

 

Joi, 18 iunie, ora 18:00, veniți la Flashmob: Opriți cenzura! Avem dreptul la educație liberă! în fața Palatului Cotroceni, ca să-i cerem președintelui Klaus Iohannis să nu promulge amendamentul la Legea Educației Naționale prin care se interzic referințele la identitatea de gen și teoria de gen în școli, universități și alte spații destinate educației și formării profesionale.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea