Nume Proiect: Gen, interese politice si insertie europeana
Institutie: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Perioada: 2005-2008
Finantator: Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS)
Coordonatoare: prof.univ.dr. Mihaela Miroiu
Descriere proiect:
Proiectul Gen, interese politice si insertie europeana a cuprins cercetari teoretice si de teren noi in Romania, urmarind agenda politica a cetatenelor si cetatenilor. In urma implementarii proiectului a fost obtinuta o baza de date valoroasa pentru cercetarea sociala. O parte a cercetarii realizate a fost valorificata prin volumul Gen si interese politice. Teorii si practici, aparut la editura Polirom, in colectia Studii de Gen.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Nume Proiect: Excluziunea Sociala si Feminismul Valului Trei in Romania (Social Exclusion and Third Wave Feminism in Romania)
Institutie: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Perioada: 2009
Finantator: fundatia ERSTE Stiftung
Coordonatoare: prof.univ.dr. Mihaela Miroiu
Descriere proiect: Proiectul Excluziunea Sociala si Feminismul Valului Trei in Romania a cuprins o cercetare calitativa de teren  in 8 orase din Romania, urmarind sa cerceteze riscurile de excluziune sociala ale femeilor cu dependenti in grija si daca/cum excluziunea sociala a femeilor se regaseste pe agenda de cercetare si activism a miscarii feministe din Romania. De asemenea s-a aplicat grila celor trei valuri feministe vestice la  realitatea tranzitiei romanesti pentru a determina in ce masura aceasta este potrivita pentru si folosita in cercetarea si activismul feminist romanesc. In urma implementarii proiectului a fost obtinuta o baza de date valoroasa pentru cercetarea sociala, in total fiind realizate 72 de interviuri. Rezultatele cercetarii vor fi publicate in articolul Women’s Social Exclusion and Feminisms: Living in Parallel Worlds?The Romanian Case, semnat de Iancu Alice; Oana Baluta; Alina Dragolea si Bogdan Florian,  2011 din volumul Gendering Transition. Studies of Changing Gender Perspectives from Easter Europe,  Krassimira Daskalova, Caroline Hornstein-Tomic, Karl Kaser and Filip Radunovic (eds.), Publishing House LIT Verlag Vienna, Münster, Berlin, London (in curs de publicare).

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Conferinţă: 22nd international conference British and American Studies - BAS,
Timişoara, Mai 17 - 19, 2012.
Locaţie: Universitatea de Vest, , Timişoara, 4, Bd. Vasile Pârvan.
Panel: Gender Studies in Romania – From Margins to Center

De ce continuă Studiile de Gen să fie un domeniu “exotic” în învăţământ şi cercetare în România şi care sunt soluţiile pentru a avea un curriculum academic Românesc mai inclusiv din punct de vedere al genului? Acestea sunt întrebările principale abordate de acest panel.

Lucrări pot fi propuse cu privire la următoarele:
•    Instituţionalizarea Studiilor de Gen în Universităţile Româneşti (studii de caz sunt recomandate)
•    Cercetare feministă vs activism feminist; Feminism Academic/ Studii de gen în România/ Studii privind femeile
Alte subiecte apropiate pot fi abordate.

Abstractul: 60 de cuvinte
Deadline: 5 FEBRUARY 2012
Publicare: O selecţie a lucrărilor va fi publicată în jurnale indexate MLA (pentru mai multe informaţii vezi: AICI).
Contact:
-         dr. Reghina Dascăl Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
-         dr. Diana Elena Neaga Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Site-ul Conferinţei AICI


Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Conferinţă: RGS-IBG Annual Conference 2012, 3-5 July, University
of Edinburgh
Responsabile:
Dr Rebecca Finkel, Queen Margaret University
Dr Catherine M. Matheson, Queen Margaret University
Sponsor: the Women and Geography Study Group (WGSG)
Titlul sesiunii: Gender Issues, Global Events and the Sustainability of
(Safe) Space

Tema: În concordanţă cu tema generală a conferinţei: siguranţa şi securitatea, această sesiune va aborda probleme genizate şi spaţiale ale evenimentelor globale, definite drept evenimente majore, semnificative din punct de vedere simbolic, internaţionale (implică un public internaţional, media internaţională, atleţi sau artişti internaţionali). Această sesiue va investiga impactul acestor evenimente asupra securităţii, reprezentării, obiectificării, marginalizării şi formării identităţilor femeilor participante, publicului şi grupurilor vulnerabile. Încadrând aceste contexte în relaţie cu sustenabilitatea socială, accentul va cădea asupra politicii şi praxis-ului evenimentelor globale şi relaţiei acestora cu narativele genizate.

Posibile prezentări în cadrul acestei sesiuni pot aborda:
Probleme de siguranţă spaţială a lucrătorilor sexuali în timpul evenimentelor sportive majore
Controverse din jurul obiectificării femeilor din timpul Concursurilor Miss Univers şi viitoarea sustenabilitate a acestor evenimente  
Puncte de pericol-imputernicire din Tahrir Square sau în cadrul altor proteste şi mişcări internaţionale
Rolul şi reprezentarea femeilor în conferinţe şi summituri de profil înalt.
Intersecţia dintre sustenabilitate socială şi feminism spaţial
Metodologii de cercetare şi aspecte etice
Alte probleme, concepte şi aspecte relevante din domeniu

Abstracte de 250 de cuvinte (incluzând titlul lucrării şi datele de contact ale autorilor) trebuie trimise către Dr Rebecca Finkel (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) până vineri, 27 ianuarie 2012.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Centrul de Studii in Idei Politice - CeSIP lanseaza Cercul de Studii de Gen

Dorim ca prin aceasta initiativa sa generam un spatiu de dezbatere si analiza prietenos si in acelasi timp provocator, creativ si deschis, in care fiecare dintre cei/cele implicati/e sa se regaseasca la nivel de interes de cercetare si cunoastere, dar si ca implicare activa in desfasurarea intalnirilor.

Pornind de aici, va propunem echipa coordonatoare formata din persoane direct implicate atat in partea academica si de cercetare, dar si in cea priveste activismul pentru egalitate de sanse intre femei si barbati – Diana Neaga, Alina Dragolea si Tudorina Mihai – si va asiguram de asemenea partea de logistica (asigurare sala, videoproiector, invitati).

Persoanele interesate de Cercul de Studii de Gen – CeSIP sunt rugate sa trimita un e-mail cu CV si o scurta prezentare a domeniilor de interes din aria studiilor de gen – persoana de contact Diana Neaga e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Asteptam propuneri pentru prima tema de dezbatere din cadrul cercului, intalnire care va avea loc in ultima saptamana din aprilie.

Va asteptam cu drag !
Echipa CeSIP

vezi: facebook.com

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea