Despre oameni și melci este și o poveste a dramei bărbaților și a valorilor masculinității într-o epoca de tranziție cum a fost cea din anii ’90 în România, trăită din plin de muncitorii de la ARO, în frunte cu George Petrescu. În foarte scurt timp, acesta și colegii săi află că ceea ce ei produc, prin forța brațelor lor, nu mai este de nici un folos nimănui. Cu alte cuvinte, baza economiei țării nu doar că se poate debarasa de acești bărbați, care în comunism erau “brațul de oțel”, mândria României moderne, industrializate, ci chiar este imperios necesar să o facă. Dar ce este și mai dramatic este că nimănui nu-i pasă, nici de orgoliul lor, nici de mașinile lor, nici de familiile lor.

detalii: operanights.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Născută în Kladovo, Serbia, localitatea de la malul Dunării unde toate româncele sunt vrăjitoare, Ivana e de șase ani în România. Scurtmetrajele ei din facultate au avut mereu o amprentă anume, că e vorba despre In the village, despre Kladovoul natal, sau Milky Way, despre Mihai și Titinel, ciobani de București care pasc vacile în gunoaiele de la periferia capitalei. Cu Turn Off the Lights, documentarul despre băieții din penitenciar, Ivana a ajuns anul acesta la Festivalul de Film de la Tribeca. Documentarul a avut o proiecție în cadrul Festivalului de Film European, și ni s-a promis c-o să-l vedem și la TIFF.

mai multe: www.sub25.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Astazi, la 20.30,la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (MTR) se proiecteaza filmul:

Zbor: Confesiunile unei femei libere, in regia lui Jennifer Fox.

Regizoarea va fi prezenta!

"Ce isi doreste femeia moderna? Care este locul ei in lumea de azi?” Niciodata in istorie, atatea femei nu au beneficiat de asa multa autonomie in a-si construi viata. Totusi terenul este inca plin de obstacole si “alegerile” nu aduc neaparat fericirea, ca sa nu mai vorbim despre libertate. Intr-un adevarat tur de forta, Jennifer Fox isi asterne sub ochii nostri propria viata turbulenta pentru a descoperi ce inseamna a fi o femeie libera astazi. In timp ce drama vietii profesionale si sentimentale se desfasoara pe o perioada de patru ani, protagonista noastra calatoreste in 17 tari pentru a intelege cum isi definesc acolo viata alte femei, din alte culturi. Un film-jurnal despre care Candace Bushnell, creatoarea „Sex and the City” spunea ca „ar trebui sa fie materie obligatorie pentru femeile din toata lumea”.

Sursa: oneworld.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

"Sat fără femei" este o poveste despre trei fraţi dintr-un sat sârbesc care vor să se căsătorească şi pleacă în căutarea femeilor pe care să le aducă în satul Zabrdje unde acum nu mai vrea nici o femeie să vină. Toţi cei trei fraţi au luptat în armata Serbiei împotriva etnicilor albanezi din Kosovo în anii '90. Azi, ultima lor şansă de a se căsători este în Albania, unde multe dintre femei trăiesc fără bărbaţi.

mai multe: villagewithoutwomen.com

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Directorul artistic al Operei Comice pentru Copii, scenografa Viorica Petrovici, a fost nominalizată la sfârşitul lunii ianuarie, la Premiile Cesar, la categoria “Cele mai bune costume” pentru filmul “La source des femmes” (“Izvorul femeilor”), în regia lui Radu Mihăileanu.

Am primit vestea chiar de la Radu Mihăileanu. Întrebându-l când vine în România pentru premiera filmului, el mi-a răspuns: ‘până ajung eu în România vii tu în Franţa pentru că eşti nominalizată la Cesar cu filmul meu’. M-am bucurat foarte mult şi îmi este foarte clar că trebuie să continui cu activitatea scenografică. Aprecierea Academiei Cesar este, cred, de o sută de ori mai importantă decât orice alt premiu“, a declarat Viorica Petrovici, potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres.

Cea de-a 37-a Gală de decernare a Premiilor Cesar va avea loc la Theatre du Chatelet din Paris pe 24 februarie. Filmările pentru filmul “La source des femmes” (“Izvorul femeilor”) au avut loc într-un sat marocan, tema abordată de regizorul Radu Mihăileanu fiind condiţia femeii musulmane. Viorica Petrovici a semnat costumaţia a o sută de personaje, marea majoritate fiind femei.

Sursa: www.ziuaveche.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Kathryn FergusonProductia irlandeză "Máthair" (Mamă) este o explorare a ritualurilor culturale şi religioase trăite chiar e regizoarea însăşi. Acest film, insuflat şi realizat datorită unui pelerinaj făcut împreună cu mama sa, recunoaşte şi celebrează nevoia de a revizita ritualurile din trecutul artistei. Máthair prezintă o viziune hiperrealistă a Irlandei transmisă prin matrice ale gândirii, memoriei şi comportamentului care schiţează propria construcţie a ţării artistei Kathryn Ferguson.

sursa: kathrynferguson.co.uk

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Munca de ocazie a unei sclave // Gelegenheitsarbeit einer Sklavin, 1973, de Alexander Kluge

Proiectie de film, miercuri, ora 20.00 @Biblioteca Alternativa

Roswitha Bronski, o abortionista ilegala in Germania de Vest in anii 70 renunta la viata conventionala de familie pentru a planui o conspiratie revolutionara impreuna cu prietena ei. Cu un an inainte de aparitia filmului, Germania de Est a liberalizat avortul, in schimb in RFG legea ramane restrictiva pana in 1992.

Sa mergem pe urmele Roswithei pe versuri de Brecht!

Part-Time Work of a Domestic Slave este o drama feminista neo-noir tratata fara sentimentalism, care urmareste din voice-over, pas cu pas, radicalizarea progresiva a unei mame-sotii-doctorite-muncitoare-in-fabrica transformata incet incet in activista si luptatoare pentru drepturile muncitoril...or. Rosewitha Bronski si prietena ei supravietuiesc financiar lucrand intr-o  in conditii precare. Clinica ilegala de avorturi nu este doar o sursa de venit, un mediu lugubru condamnabil prin lege. Aceasta clinica este in primul rand un loc eroic, dificil si dureros unde se iau decizii vitale si critice. Clinica de avorturi pregateste si inspira munca revolutionara si plina de riscuri enorme de...

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Sambata, 14 mai, incepand cu orele 12, Cluburile de film One World organizeaza o proiectie speciala in cadrul Turneului Anul European al Voluntariatului ce are loc la Muzeul Taranului Roman (Debate Room):

“Me, my gypsy family and Woody Allen”


Documentarul a fost realizat de Laura Halilovic, o tanara italianca de 19 ani, si a castigat premiul UCCA la Festivalul de Film Bellaria. Productia, filmata cu o camera de amatori, prezinta istoria familiei Laurei, care a plecat din Bosnia si Herzegovina la sfarsitul anilor ’70, imigrand in Italia. Familia calatoreste si azi in caravane, iar reactiile celor pe care-i intalnesc in drum nu sunt greu de banuit. Filmul ofera o imagine colorata si amuzanta a comunitatii rrome, prezentandu-i traditiile din perspectiva optimista a unei adolescente ce viseaza sa devina regizor. Numai daca i-ar raspunde Woody Allen la scrisori…

Dupa proiectie are loc o discutie panel despre multiculturalitate si integrarea comunitatii rome in societatea romaneasca. Printre invitati se numara Adrian Nicolae Furtuna - specialist in cultura roma, Policy Center for Roma Minorities), Daniela Tarnovschi (responsabila proiecte minoritate roma, Fundatia Soros) si Elena Constantin (Guvernul Romaniei).

Informatii despre eveniment se regasesc si pe pagina de Facebook dedicata

sursa: Cluburile de film One Wolrd

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Luni, 21 martie, de la ora 18.00 la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) ruleaza selectie de filme despre femei. Filmele din program au facut parte din competitia Festivalului NexT, in perioada 2007-2010. Durata proiectiei este de 90 de minute. Accesul este liber. Proiectia este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman. 

Grown Up/ Femeie in toata firea
Israel, 2008, 20’, color, regia Dana Neuberg
Shira, o tanara de 15 ani, invata o lectie importanta despre noua ei putere ca femeie. Aflata in perioada dificila dintre copilarie si adolescenta, Shira descopera lumea sexualitatii, a geloziei si a seductiei. Cand prietenul mamei ei ajunge mai devreme la intalnire, seara scapa de sub control si multe limite sunt incalcate.

Happiness/ Fericire
USA, 2006, 11’, 35 mm, color, regia Sophie Barthes. Este fericirea de vanzare? Intr-o seara, dupa serviciu, Iwona intra intr-un magazin ciudat si cumpara o cutie cu fericire, cu care trebuie sa se decida ce vrea sa faca.

Candy Darling
Belgia, 2008, 27’, color, regia Silvia Defrance.
Peste o comunitate matriarhala mica si izolata, situata in desert, domneste Mama, o mastera maniaca si frustrata. Pentru a-si pastra puterea asupra lui Candy Darling si Daddy Cane, aceasta creeaza intentionat un infern psihologic, care ii duce pe toti protagonistii in pragul nebuniei, iar descompunerea absoluta devine inevitabila.

Cleaning Lady’s Dreams/ Visele unei femei de serviciu Belgia, 2007, 15’, color, regia Banu Akseki. De dimineata pana seara, Gul da cu aspiratorul, freaca si curata. Mereu in slujba altora, viata ei se scurge fara nicio bucurie. Intamplator, Gul isi intrezareste singuratatea si disperarea propriului suflet.

The Ballad of Betty & Joe / Balada lui Betty & Joe Australia, 2008, 12’, color, regia Martha Ansara. In fiecare dimineata, Betty cutreiera orasul pentru a li se alatura colegilor ei cantareti ambulanti in pasajul subteran, incercand sa-si castige traiul. Dar castigurile ei sunt modeste si, ca situatia sa fie si mai rea, noul paznic, Joe, incearca sa-i confiste vioara. In timp ce Betty viseaza la glorie si bani, Joe viseaza la dopuri de urechi – ceva, ceva tot o iesi.

sursa: icr.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Cea de-a patra editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va avea loc la Bucuresti, in perioada 16 – 21 martie. Cele 36 de filme prezente in festival vor fi impartite in 6 sectiuni tematice, una dintre acestea – “Violenta ca acasa”- urmand sa prezinte documentare tematice, referitoare la problematica violentei domestice, dar si a situatiei femeilor in diferite culturi. Cele mai interesante documentare din aceasta sectiune se anunta a fi “Sari-uri roz” (Pink Saris), realizat de Kim Longinotto (UK), “Mica mireasa” (Little Bride) al lui Leslaw Dobrucki (Polonia) si “Instinct familial” (Family Instinct) al lui Andrij Gauja (Letonia). In plus, dupa proiectiile filmelor “Mica mireasa” si “Instinct familial” de vineri (18 martie) ora 16.00, de la Cinema Union, precum si dupa proiectia documentarului “Sari-uri Roz” de sambata (19 martie), ora 16, de la Cinema Eforie, vor avea loc dezbateri legate de problemele abordate in documentare, moderate de catre Laura Grunberg, care se anunta la fel de interesante ca si filmele.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

           Ilona Voicu

 Nu sunt critic de film, asa ca ceea ce va voi spune despre filmul „Buna!Ce faci?” al regizorului Alexandru Maftei vor fi doar reactii ale unei spectatoare cu vederi feministe si care, in consecinta, recepteaza un asemenea produs artistic prin prisma acestor convingeri. Sigur, sunt de acord cu toate acele prezentari ale filmului care il considera o comedie savuroasa, pentru ca si eu, ca aproape toata sala prezenta la premiera din 3 martie, de la cinematograful Patria, am ras copios (uneori cu lacrimi, si aceasta nu e o figura de stil!).

            Dar nu acesta este motivul principal pentru care consider eu ca acest film trebuie vazut.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Scurtmetrajul „Little Red“, al regizoarei Eva Pervolovici, in care o fetita din Romania, interpretata de Ruhna Mocanu (12 ani), isi descopera propria sexualitate, a fost proiectat sambata-seara la Berlinala, fiind unul dintre cele cinci scurtmetraje finaliste ale competitiei „Berlin Today Award 2011”, in cadrul sectiunii „Berlinale Talent Campus”. In filmul-poveste, pe jumatate realist, pe jumatate oniric al trecerii fetitei Ica de la copilarie la adolescenta mai joaca Vlad Ivanov, Marius Manole si Adriana Butoi.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Alina Panaitov

Despre “Cairo Time” nu s-au auzit multe la noi. Nu s-au batut in cronici nici Iulia Blaga pe Hotnews, nici Alex Leo Serban in Libertatea, trailerul n-a fost difuzat in cinematografe si nici comentat in emisiuni la TV. Lansat in 2009, sub scenariul si regia unei canadience apreciate insa nu destul de populara incat sa incapa in obiectiv alaturi de Brad Pitt sa zicem, filmul a fost impins in marginea atentiei de catre nominalizari precum Avatar sau Inglorious Bastards si jocul de-a care pe care dintre James Cameron si Kathryn Bigelow la Oscar.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Alina Panaitov

 

Sa vezi “Sex and the city 2”, dupa ce-ai vazut “The Stoning of Soraya M.” se aseaza de-a curmezisul multor beregate, fie ca stiu cu ce se mananca feminismul sau nu. Nu trebuie sa rumegi feminsim de la valul I la valul III ca sa-ti ascunzi unghiile-n pumni cand vezi o femeie zdrobita sub pietre. Femeiesc sau omenesc, inchizi ochii, intorci capul spre vest sau spre castronul tau cu floricele, cam plin la sfarsitul filmului. Stai intre perne, cu sucul bolborosind in pahar, langa telefonul cu sina si tigarile lights si te simti la adapost. Poate stii doar de la Zefirelli ca Iisus din Nazareth a salvat-o pe Maria Magdalena doar ca acum vezi versiunea 2008, produsa de Stephen McEveety, acelasi care ne-a servit si The Passion of the Christ. Optiunea lui poate fi una pentru cadre snuff sau il putem crede pe cuvant cand spune ca prin intermediul povestii Sorayei a vrut sa bata obrazul lumii arabe.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea