Despre violenţa de gen vorbim la rece

 

 

(un articol preluat de pe www.aleg-romania.eu)

În contextul unei mobilități finanțate prin  Fondul pentru Relatii Bilaterale din cadrul Fondului ONG, reprezentantele A.L.E.G., Eni Gall și Irina Costache au plecat la începutul lunii iulie într-o vizita de lucru în Islanda, la organizația STIGAMOT, o organizație feministă care se ocupă de problema violenței sexuale. Islanda pare în ochii multora un paradis al drepturilor femeilor ce până de curând a fost condus de o prim-ministră Johanna Siguroardottir declarat feministă și votată pentru că și-a asumat public egalitatea de gen ca prioritate politică. Irina și Eni s-au dus deci să învețe despre consiliera victimelor violenței sexuale de la cea mai apreciată sursă.

La casa cu acoperiș roșu din Rejkjavik lucrează nouă femei psiholog specializate în consilerea supraviețuitoarelor/supraviețuitorilor abuzului sexual. Anual, STIGAMOT consiliază în jur a 600 de persoane atât prin ședințe individuale cât și prin intermediul grupurilor de suport ( self-help groups). Dintre cei/cele care se adresează asociației mai mult de trei sferturi din persoane au fost agresate sexual până la vârsta de 18 ani însă persoane care din diferite motive (ca frica sau lipsa de informare), la momentul abuzului nu au anunțat poliția. Practic la STIGAMOT se adreseaza în principal supravietuitoare adulte care caută să depășească traumele psihologice produse de abuz în contextul în care forma legală de a adresa abuzul deseori, nu mai este o opțiune viabilă. Partnerele islandeze oferă astfel de servicii de mai bine de 20 de ani iar istoria organizației arată clar că tăcerea din jurul unei traume atât de personale nu se poate rupe decât o dată cu existența unor servicii specializate și cu recunoașterea violenței sexuale ca o problemă socială pentru care este nevoie de măsuri integrate.

 

Vizita A.L.E.G. in Islanda este un prim pas pe care îl facem pe acest drum. Ne dorim  ca în curând să introducem și la centrul nostru de consilere metodologia grupurilor de suport în consilierea victimelor violenței (inclusiv a violenței sexuale) și prin acest serviciu să contribuim la ruperea tăcerii ce înconjoară cel mai mare taboo – agresiunea sexuală. In acest scop am încheiat două acorduri de partneriat cu STIGAMOT, ce stabilesc transferul de cunoștințe între Stigamot și A.L.E.G. în cadrul unor cereri de finanțare ce vor fi depuse în cadrul Fodnului ONG în România.

Tot de la STIGAMOT, am aflat cât este de important să lucrezi împreună cu legiutori responsabili care au deschiderea de a coopta profesioniști în echipele lor de lucru. Gudrun Jonsdottir, purtătoarea de cuvânt a organizației și una dintre interlocutoarele noastre, ne-a prezentat cum a reușit să argumenteze diferite proiecte legislative și să obțină includerea unei membre STIGAMOT în echipa ministerului de interne ce se ocupă cu traficul de persoane. Bineînteles, Gudrun a ținut să ne arate și fisurile paradisului feminist islandez precum diferența semnificativă dintre veniturile femeilor și cele ale bărbaților, rata mare a violenței sexuale, lipsa de interes a autorităților pentru implementarea unor legi ce criminalizează cererea în prostituție.

Pentru toamnă, Gudrun Jonsdottir se pregătește de Miss Islanda, un concurs de frumusețe boicotat în ultimii ani și care anul trecut nu s-a mai ținut. Pentru toamna 2013, organizatorii au promis să fie flexibili în criteriile pe care trebuie să le îndeplinească participantele – deci fără 90-60-90, motiv pentru care mai multe femei activiste au decis să se înscrie. Principalul impediment pentru Gudrun, pentru care echipa A.L.E.G. ar vota cu toată inima, este vârsta... căci se pare că frumusețea expiră la 24 de ani!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea