16 Zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeilor. Calendarul evenimentelor

 

Logo Campanie 16 Zile

 

Pe 25 noiembrie se dă startul campaniei „16 zile de activism pentru eliminarea violenţei asupra femeilor”. Pe parcursul celor 16 zile vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare şi alte acţiuni care vor viza creşterea gradului de conştientizare şi de înţelegere a diferitelor manifestări ale formelor de violenţă asupra femeilor.

Agenda este actualizată periodic.

Daţi-ne de ştire dacă aflaţi despre alte evenimente organizate în această perioadă.

Contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


linie

BUCUREŞTI


25 Noiembrie
Începând cu ora 17:30, Piaţa Unirii (colţul magazinului Unirea dinspre Splai)
Indiferenţa hrăneşte violenţa – Ne manifestăm public împotriva violenţei. Pe 25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.
De la ora 18.30 vom avea un eveniment dedicat comemorării victimelor: Memorialul femeilor omorâte de violenţele din familie.


28 Noiembrie
Ora 19:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuţie despre instrumentalizarea şi trivializarea violenţei asupra femeilor
Vom purta o dicuție informală despre multitudinea de feluri în care vedem că violența asupra femeilor este un subiect de glumă și afirmare a unui anumit tip de prestigiu și autoritate misogină, larg promovată și/sau scuzată atât în mass media și spații conservatoare cât și în diferite cercuri din afara mainstream-ului, care pot fi la fel de sexiste și violente ca și mainstream-ul, pe modelul "vrem să fim altfel dar călcăm pe femei ca să ne legitimizăm mesajul". Vom împărtăși experiențe pozitive și negative cu adresarea acestui tip de misoginism si vom încerca să propunem niște căi prin care să-l combatem sistematic. Studiu de caz: campaniile publicitare marca "pulafashion".

29 Noiembrie
Ora 16:30, sala 115, SNSPA (Str. Povernei nr. 6, Bucureşti)
"Restrângerea drepturilor reproductive ca formă de violenţă a statului asupra femeilor". Dezbatere organizată de Centrul FILIA, alături de E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Asociaţia Transcena, ECPI, Monica Obreja şi Oana Girlescu.
Dezbaterea îşi propune să introducă problematica drepturilor reproductive în discursurile publice privind violenţa asupra femeilor şi să încurajeze abordarea diversităţii formelor de violenţă cu care se confruntă grupuri diverse de femei. Prezentările organizatorilor vor viza: importanţa abordării statului ca agent al violenţei asupra femeilor, iniţiativele politice recente de limitare şi atacare a drepturilor reproductive ale femeilor (de ex. poziţii privind sterilizarea femeilor rome sau iniţiativa legislativă a deputatului PDL Marius Dugulescu privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina), precum şi aspecte privind drepturile reproductive ale femeilor cu dizabilităţi.


29 Noiembrie
Ora 18:00, Universitatea Nicolae Titulescu (Calea Văcăreşti nr. 185, Bucureşti)
Cerc de Gen: Justiţie restaurativă şi abuz sexual.
Dezbatere organizată de Centrul de Studii în Idei Politice CESIP.


29 Noiembrie
Ora 18:00, Pieţele agroalimentare Obor, Amzei.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.

Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului "Sprijin după viol".


30 Noiembrie
Ora 11:00, Pieţele agroalimentare Obor, Crângaşi.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.

Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului "Sprijin după viol".


1 decembrie
Orele 15:00-18:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Atelier de sprijin pentru traumă
Experiențele noastre cu abuz și violență, urmările lor, sănătatea mintală și stările emoționale prin care trec oamenii sunt în general lucruri despre care nu vorbim și pe care le vedem minimizate sistematic peste tot în jurul nostru. Atelierul va fi un spațiu în care să punem această problemă și să învățăm împreună ce este de făcut. Vom vorbi despre emoții, traumă, PTSD și vom gândi împreună strategii prin care putem adresa problemele prin care trecem și prin care putem începe să avem grijă de noi înșine și unii de alții.


2 Decembrie
Ora 20:00, Dianei 4 (Str Dianei nr 4, Bucureşti)
Spectacol de teatru "Victima în viaţă" - produs de Asociaţia Transcena.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


3 Decembrie
Ora 18:00, sediul ACCEPT (Str. Lirei nr. 10, Bucureşti)
Proiecție de film și discuție despre invizibilitatea violenței asupra femeilor LBTQ
În continuarea zilei de 20 noiembrie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Transgender și a tuturor victimelor transfobiei, și a zilei de 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, vă invităm la o proiecție de film urmată de o discuție despre lesbofobie, bifobie și transfobie ca forme nerecunoscute de violență cu care se confruntă femeile lesbiene, bisexuale, trans și queer într-o societate profund heteronormativă care le neagă identitatea și le stigmatizează sexualitatea. Femeile LBTQ sunt o prezență nedorită și contestată atât în familie, în spațiul privat, cât mai ales în spațiul public, acest spațiu tradițional-conservator, creștin-ortodox, consacrat apărării sanctității familiei heterosexuale ca singura formă acceptabilă de existență identitară și sexuală.
Când condamnăm violența împotriva femeilor există riscul să generalizăm actele de agresiune fizică, verbală și emoțională cu care se confruntă acestea și să facem revendicări unitare care, în schimb, exclud experiențe deja invizibile în spațiul public. Femeile LBTQ sunt agresate zilnic prin felul cum sunt privite cu suspiciune pe stradă, la școală sau la serviciu, prin felul cum sunt interpelate, amenințate și etichetate injurios pe motiv că nu corespund tiparelor de feminitate și că prezența lor este una deviantă care destablizează normativitatea de gen, prin felul cum le este negată manifestarea afecțiunii în public, prin felul cum sunt expuse discriminării și discursurilor motivate de ură în lipsa unor legi adecvate care să  sancționeze agresorii lesbofobi, bifobi și transfobi, precum și a instrumentelor necesare de monitorizare a respectării egalității în drepturi. Vă invităm să împărtășim și să discutăm despre toate aceste forme de intimidare, hărțuire, abuz și agresiune ca forme de violență care atacă în mod sistematic identitatea noastră, a femeilor LBTQ, care contribuie la reducerea noastră la tăcere și la invizibilitate, și care ne condamnă la o viață trăită în secret, ca singura formă de viață viabilă.


4 Decembrie
Ora 18:30, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuţie despre cum sunt anchetate situaţiile în care femeile se confruntă cu violenţa domestică
Vă invităm să discutăm împreună cu Mihaela Giuşcă despre unele moduri în care statul oferă sprijin femeilor care se confruntă cu violenţa domestică. Mihaela ne va împărtăşi din experienţa ei legată de cazurile de violenţă domestică cu care s-a întâlnit în perioada în care a lucrat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1. Haideţi sa discutăm despre importanţa reţelelor de suport pentru femeile care se confruntă cu violenţa domestică, despre cât şi cum se implică statul, despre ce putem noi facem mai departe.


5 Decembrie
Ora 19:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuţie despre violenţa sexuală şi prezentarea proiectului  “Sprijin după viol”
În această discuție vom porni de la problema că violența sexuală împotriva femeilor este larg acceptată și împământenită, că victimele sunt considerate vinovate din oficiu și batjocorite pentru violența comisă asupra lor, că femeile sunt descurajate să vorbească despre experiențele lor cu violul și rareori ajung să depună plângeri, iar când o fac totuși, procedura prin care trebuie să treacă pentru a ajunge în instanță – de la obtinerea certificatului medico-legal la intalnirea cu politia si depunerea plangerii oficiale la discutii cu avocati si alte persoane oficiale – constituie incă o traumă pe care trebuie sa o suporte și este aproape imposibil de parcurs fara un sprijin informat, simpatetic. Vom prezenta un proiect care intenționează să adreseze la nivel grassroots, prin educație între egali, faptul că până la momentul de față în România ducem o lipsă acută de informații și resurse specializate pentru femeile care au supraviețuit violului cum ar fi sprijin în familie și comunitate, centre de urgență și training-uri pentru psihologi sau alte persoane care să acționeze în interesul lor.

 

6 Decembrie
Ora 13:00, Sala ArCuB (Str Batiştei nr 14, Bucureşti)
Expoziţie de fotografie tematică "Priveşte-mă în ochi" - realizată de Asociaţia Necuvinte.

 

7 Decembrie
Orele 11:00-16:00
Violenţa asupra femeilor rome în spaţiul public. Atelier cu 10 tinere/i rome/i din comunele Mizil şi Spanţov organizat de E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)
În cadrul atelierului va fi organizat un flashmob cu tinerii.


8 decembrie
Orele 15:00-18:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Atelier de introducere în tactici de autoapărare feministă (pentru femei)
Există diferite forme de autoapărare pentru femei dar de obicei ele nu se bazează pe o analiză feministă a violenței bărbaților împotriva femeilor, ci pun accent pe tehnici de autoaparare fizică și sunt construite ierarhic, cu cineva care "conduce" atelierul și dictează exercițiile. Datorită naturii sistemice a violenței de gen, utilitatea acestui tip de instructaj este limitată in viețile femeilor, pentru ca nu ia în calcul un intreg proces de socializare și efectul pe care violența o are asupra noastră la nivel psihologic. În acest atelier vom prezenta o abordare bazată pe principii nonierarhice și antiautoritariste, fără "lideri" sau "experți", construită folosindu-ne de o colecție de cunoștințe feministe pe care toată lumea implicată le va dezvolta mai departe. Atelierul este doar o primă parte introductiva despre acest tip de autoaparare.


linie


SIBIU

Evenimente organizate de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G Sibiu

25 Noiembrie
Centru Pietonal Bălcescu
Martorele Tăcute Vorbesc: eveniment public în care vor fi prezentate simbolic siluete cu poveştile femeilor ucise în acte de violenţă familială în judeţul Sibiu.

27 Noiembrie

Teatrul pentru Copii si Tineret Gong
Spectacol de teatru forum pentru tineri, pe tema violenţei sexuale, realizat cu actori profesionşti şi voluntari A.L.E.G., în cadrul proiectului “Teatru contra violenţei de gen” finanţat prin programul Tineret în Acţiune.

25 Noiembrie – 10 Decembrie
Sesiuni educative pe tema violenţei de gen, în 3 licee din Sibiu, cu peste 300 de elevi.


linie


TÂRGU-MUREŞ
Evenimente organizate de Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

25 noiembrie
Eveniment în comunitate "Nu da, dăruieşte!" în parteneriat cu Poliţia locala, IPJ, UPU/ SMURD, Echipa intersectoriala, reprezentanţi media.
Femei care activează în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie vor oferi flori bărbaţilor însoţite de mesajul "Nu da, dăruieşte!"

25 noiembrie-10 decembrie 2013
Teatru invizibil

10 decembrie
Mic-dejun cu rugaciune
Forumul va fi concentrat asupra perceptiei rolurilor de gen si are scopul de  a sensibiliza, dar si de a construi sau consolida relatiile dintre societatea civila, autoritatile locale, mediul de afaceri si cultele religioase.


linie


SCRISORI-DESCHISE
În cadrul campaniei, mai multe organizaţii vor trimite o serie de scrisori-deschise către presă, politicieni şi instituţii.

Dacă doriţi să sprijiniţi acest demers, puteţi prelua scrisorile pentru a le trimite parlamentarilor care vă reprezintă!


Scrisoare-deschisă privind implementarea Ordinului de Protecţie.

Scrisoare-deschisă prin care cerem eliminarea violului din Legea Medierii.

Scrisoare-deschisă privind Convenţia de la Istanbul.

Scrisoare-deschisă privind sterilizarea femeilor rome.

Scrisoare-deschisă către CNA: Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (pliant.pdf)pliant.pdf 4398 kB
Download-ează fișierul (PliantSprijinDupaViol.pdf)Pliant Sprijin dupa ViolPliant Sprijin dupa Viol1680 kB
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea