„Ca o diavoliță”, „focoasa blondină”, „blondă, cârlionțată, siliconată” sunt doar câteva dintre apelativele folosite în emisiunile tabloid atunci când este vorba despre femei. Principalele emisiuni tabloid, Acces Direct și Happy Hour, sunt pline de aluzii sexuale, stereotipuri de gen ori referiri la aspectul fizic.

„Esența” emisiunilor Acces Direct și Happy Hour, într-un montaj realizat de Active Watch Agenția de Monitorizare a presei:

{youtube}O5T2LZViPOo {/youtube}

 

Ce comentarii se fac în emisiunile tabloid

(Sursa: Studiul Imaginea femeii în societatea românească, ce poate fi descărcat de AICI)

ALUZII SEXUALE.

Carmen Șerban: Stai să mă dezbrac, l-am văzut pe domnul Maciucă și… Cătălin Măruță: uhuuu. (Happy Hour)

Viorel Lis cântă: „și-am îmbătrânit și nu mai pot, nu mai ia pistolul foc, și-am     să-l dau la o vecină, să-l curate de rugină” Doamna Mary: „dacă nu ar lua, Oana n-ar mai sta”. (Happy Hour)

Cristian Țânțăreanu: „…..mi-ar plăcea și mie o schimbare: să divorțez de ea și să iau una, așa, mai de 18-20 de ani, că se poartă. ….aia de 18 ani are și o bunică, dacă nu mă descurc cu ea, trec la bunică…” (Happy Hour)

Radu Mazăre o invită pe Simona Gherghe în casa în care stă în chirie. Simona Gherghe: păi mai e loc acolo? Radu Mazăre: pentru tine întotdeaunagăsesc un loc, dacă nu, toată lumea la grămada, e vreo problemă? (Acces Direct)

Corneliu Vadim Tudor: “Primesc scuzele, doar sunt un om civilizat, dar ar fi mult mai bine venite dacă ar trimite-o și pe Adelina”. (Acces Direct)

 

REFERIRI LA ASPECTUL FIZIC.

Cătălin Măruță: „foarte sexi, are șenile în picioare, băi sexi e Anca Țurcașiu asta, sexi e, serios!” (Happy Hour)

Voice Over (despre Oana Zăvoranu): „Zăvoranca a făcut show la maximum, mai periculoasă decât Cat Woman, vedeta, a intrat în pielea unei asistente de 5 stele: blondă, îmbrăcată într-un corset negru, colanți lucioși și cu ghetuțe cu toc, Zăvo a adus domnii slabi de inimă în pragul infractului. (…) Puțin a lipsit ca în platoul emisiunii lui Dan Capatos să fie aduse extinctoarele. Prea mirosea a extaz! Oana a făcut spectacol și cu fosta candidată la rolul de asistentă, Pamela de România. Două blondine care au amețit domnii cu mișcarile lor, două sexy lady…(Acces Direct).

 

STEREOTIPURI DE GEN.

Stelian Ogică: „Am stabilit de comun acord că dacă mă va asculta și va fi o fată fair-play va ajunge să își îndeplinească toate planurile și visele ei. (…) am pretenția eu să iau deciziile, bine luăm deciziile împreună, îi explic până întelege că așa ar fi cel mai bine de făcut. Niciodată nu i-am impus pentru că dacă îi pui ceva unei femei, bărbații care impun femeilor anumite lucruri, mai ales care nu sunt de acord, sigur că nu le vor ține lângă ei sub nicio formă.” (Acces Direct)

Concurent M.M: „Treaba ta e la cratiță, nu aici!” (Schimb de mame)

Adriana Bahmuțeanu: „Bărbații sunt… nu vreau să folosesc un cuvânt urât cum ar fi , bărbații sunt comozi și nu vor să crească copiii altora. Bărbații uneori nu-și cresc și proprii lor copii”. (Acces Direct).

Stelian Ogică: „Am stabilit de comun acord că dacă mă va asculta și va fi o fată fair-play va ajunge să își îndeplinească toate planurile și visele ei. (…) am pretenția eu să iau deciziile, bine luăm deciziile împreună, îi explic până întelege că așa ar fi cel mai bine de făcut. Niciodată nu i-am impus pentru că dacă îi pui ceva unei femei, bărbații care impun femeilor anumite lucruri, mai ales care nu sunt de acord, sigur că nu le vor ține lângă ei sub nicio formă.” (Acces Direct).

 

Proiectul ALTFEM este o campanie pentru schimbarea imaginii femeii în societate şi este dezvoltat de către un parteneriat format din TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Sursa: Pagina de media


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea