In Romania femeile sunt mai sarace. In Romania femeile sunt mai expuse violentei domestice. Atunci cand doresc sa intre pe piata muncii intampina obstacole suplimentare pentru ca sunt femei, iar odata ajunse pe piata muncii au salarii mai mici, ajung mai greu in pozitii de conducere si se confrunta cu dubla zi de munca (in gospodarie si la locul de munca). In Romania munca in gospodarie (ingrijirea copiilor si intretinerea casei), neplatita si desconsiderata, este indeplinita in proportie covarsitoare de femei.  Daca doresc sa aiba copii,  femeile se confrunta cu un sistem medical mizer si cu alocatii pentru ingrijirea copiilor sfidator de mici. Daca au copii si doresc sa intre in piata muncii constata ca in Romania este un deficit grav de crese si gradinite. Daca trec si de acest obstacol afla ca angajatorii sunt mai reticenti sa angajeze mame decat tati. In Romania femeile daca se uita la televizor, citesc ziare sau asculta emisiuni radio afla rapid ca traim in tara cliseelor si stereotipurilor de gen. Daca doresc sa isi vada interesele reprezentate, iar vocea lor sa fie auzita, se lovesc de bariere informale si institutionale. Bariere care fac ca 90% dintre locurile din institutiile „reprezentative”, Parlament, Primarii, Consilii locale, sa fie ocupate de barbati. In Romania femeile, in spatiul public si in spatiul privat, sunt mai expuse riscului de a le fi incalcata demnitatea si drepturile fundamentale, de la propria siguranta la teoreticele sanse egale pe piata muncii, pentru ca sunt femei.

Feminismul are fundamental la baza ideea conform careia aceste situatii sunt rezultatul culturii si practicilor institutionale dintr-o societate. Ele nu se datoreaza unor diferente fatalist innascute. Feminismul afirma ca diferentele dintre femei si barbati sunt fie exagerate, pentru a justifica status quo-ul social, fie sunt valorizate diferit (daca femeile sunt „altfel” acest altfel este mereu folosit pentru a justifica munca neplatita, absenta din spatiul public si lipsa reprezentarii intereselor lor). Teoriile feministe doresc ca aceste diferente sa fie just apreciate si just interpretate.

Feminismul este intrinsec legat de democratie. El afirma necesitatea reprezentarii intereselor tuturor cetatenilor, respectarea drepturilor si a demnitatii lor. Orice incalcare a acestora pe baza unor atributii innascute precum sexul unei persoane, femeie sau barbat, este inacceptabila.

Colaboratorii si colaboratoarele acestui site se revendica de la experiente diverse, au varste diferite, lucreaza in domenii diferite, adera la ideologii politice diferite sau la nici una in mod deosebit. Fiecare dintre noi isi afirma propria pozitie si interpretare. Feminismul consta de fapt in mai multe „feminisme”. Echipa acestui site isi propune sa contribuie la  afirmarea feminismului drept o ideologie fireasca pentru orice societate democratica, prin pozitiile exprimate, dezbaterile propuse si propunerile formulate.

Pe toti si pe toate ne uneste convingerea ca inechitatea sociala de gen poate fi combatuta si poate, intr-un final, sa dispara. Disparitia ei treptata nu se intampla „de la sine”. Lupta impotriva discriminarilor de gen, a sexismului si a misoginismului trebuie asumata si sustinuta. Aceasta lupta nu este una intre femei si barbati, ci una a femeilor si a barbatilor pentru o societate democratica a tuturor cetatenilor ei, unde drepturile si demnitatea umana sunt respectate, indiferent de sexul unei persoane.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea