Sursa articolului: Emerging Europe / Articol de Craig Turp-Balazs / Traducere în limba română: Andrei Suba (Rador). Preluare de pe site-ul g4media.ro.

---

Un referendum din octombrie 2018 care, dacă ar fi avut succes, ar fi redefinit sensul cuvântului „familie” din constituția română drept „căsătoria dintre un bărbat și o femeie” a fost înfrânt categoric atunci când un pic peste 20% din electoratul țării s-a prezentat la vot, cu mult sub pragul de 30% necesar pentru validarea rezultatului.

După acest eșec extrem de jenant al referendumului, a cărui organizare a costat 40 de milioane de euro din bani publici, care ar fi văduvit părinții singuri de statutul de familie și care ar fi exclus vreme de o generație posibilitatea legalizării căsătoriei homosexuale, mulți din România au prezis sfârșitul inițiatorilor lui, Coaliţia pentru Familie.

Dar s-au înșelat.

Deși Coaliția nu mai este activă în calitate de grup de campanie (oficial, cel puțin), ea încă își folosește cu regularitate conturile de pe rețelele sociale pentru a perora împotriva comunității LGBTQ române și a campaniei ei pentru toleranță și drepturi egale. Săptămâna trecută, această grupare a admonestat Consiliul Național al Elevilor pentru că făcuse apel la elevi să fie mai toleranți cu colegii lor LGBTQ.

Conservatorii României nu și-au rezervat însă întreaga mânie doar pentru comunitatea LGBTQ a țării. Ei mai au și alte ținte.

„Mișcarea ultraconservatoare a contestat adoptarea de către România a Convenției de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, pe motiv că ar fi o unealtă a agendei așa-zisei «ideologii a genurilor»”, a declarat Carmen Radu de la Asociația FRONT, o organizație a femeilor din România. „Ea presează în mod activ pentru un program anti-avort, «pro-viață», care a reușit să se infiltreze cu succes în spitale, unde mulți medici refuză acum să efectueze avorturi, altfel legale, invocând motive morale, lăsând astfel multe regiuni fără acces de facto la avort; prin consiliere conjugală religioasă, ea presează activ femeile din comunități mai mici să rămână în mariaje violente și să renunțe la acuzațiile penale împotriva agresorilor lor; și încearcă să impună personaje religioase în spațiul politic și în poziții influente, cum ar fi în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.”

Cea mai recentă țintă a conservatorilor României a fost însă educația sexuală.

Pe 3 iunie un grup de deputați și senatori cunoscut drept „Grup Parlamentar de Rugăciune”, care include și susținători cunoscuți ai Coaliției pentru Familie, au reușit să amendeze o lege – propusă de Uniunea Salvați România (USR), unicul partid autentic progresist din parlamentul României – care ar fi făcut ca în școlile românești să devină obligatoriu un minim de educație sexuală. Drept urmare a amendamentului, acum li se va preda copiilor doar o formă de educație sexuală extrem de diluată, dacă părinții lor solicită explicit acest lucru. Amendamentul a mers chiar atât de departe încât a eliminat cu totul sintagma „educație sexuală”, substituind-o cu termenul inofensiv de „educație sanitară”.

Chiar dacă legea inițială prevedea doar predarea unei singure ore de educație sexuală o dată pe semestru, era un început și un pas înainte pentru o țară în care mai mult de jumătate din adolescenți devin activi sexual înainte de 16 ani. Dintre aceștia, peste 60% au recunoscut că au avut cel puțin un contact sexual fără a-și lua nici o măsură de protecție.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Imagine preluată de pe pagina de Facebook Centrul Filia.

 

Centrul Filia a realizat o cercetare la spitalele publice din România pentru a afla câte dintre ele fac avorturi la cerere în perioada carantinei. 

În ultimele săptămâni am citit despre cum, în urma unui ordin militar, avortul la cerere a devenit și mai inaccesibil.

Voluntarele Filia au sunat la 112 spitale publice și au aflat că doar în 12 dintre ele se mai fac avorturi la cerere. Niciunul dintre acestea nu este în București.

Iată lista celor 12 spitale pentru a putea fi accesibilă pentru cele dintre noi care au nevoie de această intervenție medicală în perioada următoare:

Spitalul Orășenesc Găești

Spitalul Orășenesc Huedin

Spitalul Orășenesc Sf. Ștefan Rovinari

Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte

Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac Iași

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Spitalul Municipal Toplița

Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Spitalul Orășenesc Negrești Oaș

Spitalul Municipal Lupeni

Spitalul Municipal Motru

 

Pandemia a îngreunat viețile femeilor. Acum discutăm despre îngrădirea dreptului de a alege. Și nu se întâmplă doar în România.

❗️Cerem Ministerului Sănătății să rezolve această situație și să le redea dreptul femeilor de a alege.

În România nu există contracepție gratuită. Astfel de îngrădiri le afectează pe cele mai vulnerabile dintre noi.

 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 Fotografie preluată de la Ana Măiță, Asociația Mame pentru Mame

 

 

Stimate Domnule Ministru,

Ne adresăm dvs. cu solicitarea expresă de a analiza și a decide cât mai urgent cu privire la trei direcții de servicii de sănătate esențiale pentru sănătatea reproductivă și sexuală a femeilor din România:

       accesul gravidelor la consultații și tratamente;

       facilitarea hrănirii nou-născuților (la termen sau prematuri), cu lapte matern, atât a celor născuți de mame cu diagnostic confirmat sau suspectat de Covid-19, cât și a celor cu mame  sănătoase;

    accesul femeilor la întreruperile de sarcină, la cerere (avortul la cerere, în termenul legal de 14 săptămâni).

Prin Ordinul 74527/23.02.2020 al Comandantului Acțiunii pentru situația de urgență s-a stabilit suspendarea intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente spitalicești care nu reprezintă urgență, precum și a consultațiilor programate/programabile în structurile ambulatorii.

Prin Ordinul 74553/07.04.2020 al Comandamentului Acțiunii pentru situația de urgență s-a stabilit suspendarea intervențiilor care nu reprezintă urgență, precum și a consultațiilor și tratamentelor care pot fi reprogramate sau sunt programabile să se extindă în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât și private.

Aceste decizii au afectat posibilitatea femeilor din România de a avea parte de o supraveghere completă a sarcinilor, dar și de a efectua întreruperi de sarcină, la cerere, în unitățile medicale publice și private. 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Pentru femeile victime ale violenței domestice, mai mult timp „acasă” este un coșmar în această perioadă.

#IzoleazăViolența raportând orice abuz la 112 și informează-te pe site-ul creat de Asociația ANAIS : https://izoleazaviolenta.ro/

Știi sau suspectezi că o persoană apropiată este victima violenței domestice?

- Ține legătura cu ea fără a o pune în pericol.

- Sună la numărul național 0800 500 333 pentru violența domestică.

- Sună la 112 dacă auzi violență în clădirea ta.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

În atenţia conducerii Partidului Naţional Liberal 

Vă cerem prin prezenta scrisoare să luaţi atitudine şi să excludeţi din partidul pe care-l conduceţi pe Rareş Buglea, membru al PNL Alba, care, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, a reiterat ideea cu caracter eugenic conform căreia femeile sărace ar trebui sterilizate dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a creşte copiii.

Vă reamintim că Rareş Buglea a făcut în 2013 următoarea afirmaţie extrem de gravă: „ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!" Ulterior şi-a schimbat declaraţia afirmând că a făcut referire ”la toate mamele iresponsabile din România”.

În urmă cu câteva zile, pe 8 aprilie 2016, acelaşi Rareş Buglea, şi-a reluat ideile periculoase în cadrul unor manifestări de Ziua Internaţională a Romilor: Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea.  

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Violența împotriva femeilor este o formă de încălcare a drepturilor omului. În cele mai grave forme ale sale, violența împotriva femeilor este o încălcare a dreptului la viață. În ultimul deceniu statele Europei acordă prioritate eforturilor de a reduce toate formele în care violența împotriva femeilor se manifestă.

Considerăm că și în România instituţiile publice și locale, alături de societatea civilă, trebuie să continue şi să-şi intensifice eforturile de prevenire și combatere a violenței domestice și a violenței sexuale și să acorde atenția cuvenită tuturor celorlalte manifestări ale violenței împotriva femeilor.

Considerăm că statul trebuie să acționeze în aşa fel încât să asigure protecţia efectivă a victimelor, să îmbunătăţească accesul lor la justiţie și accesul la servicii adecvate, garantând respectarea tuturor drepturilor acestora.

Considerăm că instituțiile centrale și locale trebuie să depună toate eforturile şi să crească gradul de conştientizare al funcționarilor publici cu privire gravitatea actelor de violenţă împotriva femeilor în general. Numai după ce se va face acest prim pas se va putea realiza informarea corectă, sensibilizarea și educația la nivel național pentru egalitate și respect reciproc în relațiile între femei și bărbați în orice situație.

Considerăm totodată că este vital ca aceste eforturi să fie sprijinite prin alocarea de resurse financiare corespunzătoare de la bugetul public, întrucât violenţa împotriva femeilor reprezintă o problemă de interes public.

Considerăm că măsurile prevăzute de lege cu privire la agresori sunt insuficiente și nu transmit mesajul că statul nu tolerează violența împotriva femeilor. Statul nu poate invoca dreptul la proprietate sau dreptul la viaţă privată atunci când în viața privată se petrec fapte ce pun în pericol integritatea fizică sau psihică a unei persoane. Societatea acuză victimele iar agresorii rămân nepedepsiți.

Putem afirma că politicile publice privind combaterea violenței domestice sunt încă adoptate la nivel simbolic în România și nu oferă siguranță reală femeilor. Totodată, violența afectează diferit femeile în funcție de inegalitățile pe care acestea le trăiesc, de multe ori concomitent, pe baza etniei lor, a statutului economic, a dizabilității, a orientării a sexuale, vârstei etc. Considerăm necesară dezvoltarea unor politici publice incluzive, care să implice o abordare intersecțională și să asigure respectarea drepturilor tuturor femeilor.

         De ce solicităm măsuri pentru protecția femeilor victime

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Joi, 26 noiembrie 2015, de la ora 19:00, Muzeul de Artă Contemporană prezintă proiectul "În același oraș, sub același cer..." realizat de artista poloneză Anna Konik.

In the Same City, under the Same Sky...” răspunde la reticenţa faţă de imigranţi şi tragediile care se abat asupra lor pe drumul lor către Europa. Mărturiile acestor femei imigrante din Afganistan, Siria, Irak, Burma, Palestina, Turcia, Kurdistan, Congo, România, Cecenia, Inguşetia, Somalia, Nigeria, Camerun, Ecuador şi din minorităţile rrome alcătuiesc o dare de seamă autentică asupra dificultăţilor lor.

Toate poveştile se concentrează pe experienţele reale ale unor femei aflate în căutarea unui cămin şi a unei vieţi departe de război, terorism, sărăcie, oprimare sexuală şi violenţă. (Anna Konik)

Anna Konik

Expoziție îngrijită de: Suzana Dan
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone
Arhitect: Attila Kim
Expoziție produsă de MNAC și Institutul Polonez București
Partener: NEC - New Europe College

La începutul anului 2016, în prezența artistei și în parteneriat cu Institutul Polonez din București și NEC - Colegiul Noua Europă, la MNAC vor fi găzduite discuții și prezentări pe tema imigranților și a fenomenului imigrației.

 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

În data de 16 noiembrie 2015 – dată simbolică pentru România, întrucât reprezintă termenul limită de transpunere în legislație internă a Directivei 2012/29/UE privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității – la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, organizații neguvernamentale au avut a treia întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor direct responsabile de soluționarea problematicii violenței de gen din România. Reprezentantele rețelelor neguvernamentaleRupem tăcerea despre violența sexuală și Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor  au continuat seria întâlnirilor consultative cu reprezentanți ai CSM, Agenției Națională pentru Egalitate de Șanse, Ministerului Justiției, Ministerului Justiției, IGPR, Academiei de Poliție, Avocatului Poporului și ai Parchetului General.

 

Foto: Oana Băluță

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Coaliția pentru Egalitate de Gen formată din 10 organizații neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor femeilor atrage atenția conducerii Partidului Social Democrat cu privire la modul incorect și discriminatoriu de aplicare a principiului cotelor de reprezentare a femeilor în cadrul Congresului care are loc astăzi. Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreședinții femei duce în derizoriu întreaga procedură și întărește stereotipurile de gen.

Cotele trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaților sau ai vicepreședinților aleși, nu să limiteze accesul femeilor la funcțiile de conducere, așa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puțin 4 vicepreședinți să fie femei, restul de locuri ar fi trebui să fie lăsate competiției libere între candidați, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaților.  Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stânga de la nivel european.

Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcțiilor alese este acceptabilă numai în cazul parității de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei și bărbați. Prin urmare, dacă Partidul Social Democrat ar fi dorit să scoată separat la concurs funcțiile de vicepreședinți, numărul funcțiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcțiilor alocate bărbaților. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcții de vicepreședinți, 10 să fie alocate exclusiv bărbaților și 4 exclusiv femeilor.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Ca raspuns la apelul de urgenta lansat in urma cu doua saptamani de peste 60 de organizatii neguvernamentale, Ministerul Sanatatii transmite, intr-un document oficial, faptul ca sustine introducerea educatiei sexuale ca disciplina obligatorie in curricula scoala si elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala in scoli.

Ministerul Sănătății a comunicat reprezentanților ONG-urilor faptul că apreciază implicarea societății civile în asigurarea unui cadru adecvat educației copiilor și asigurarea accesului copiilor la informații cu privire la educație sexuală, mai ales în contextul actual în care România are una din cele mai crescute rate a natalității din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.

Totodată, Ministerul a transmis că susține promovarea sănătății în rândul populației prin diferite activități de informare – educație – comunicare, inclusiv educația sanitară în școli ca o metodă de informare, dar și de educare a copiilor privind sănătatea și prevenirea îmbolnăvirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuală. De asemenea, Ministerul este de acord că introducerea în curricula școlară în mod obligatoriu a orelor de educație sanitară poate preveni apariția bolilor atât la nivel de individ, cât și la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor și metodelor de prevenire a acestora.
 
 
„Deși există diverse organizații și asociații care contestă obligativitatea introducerii orelor de educație sanitară și care susțin că la aceste ore de educație sanitară este total nepotrivită educația sexuală a copiilor, Ministerul Sănătății susține că este o măsură obligatorie și oportună pentru dezvoltarea sănătoasă a generațiilor viitoare”, se subliniază în răspunsul transmis ONG-urilor.
 
În acest sens, Ministerul Sănătății va organiza întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice în vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educației pentru sănătate drept o componentă importantă a sănătății publice.
 
La sfârșitul lunii septembrie, a fost lansat un apel de urgență pentru educație sexuală în școli la inițiativa Coaliției pentru Egalitate de Gen (10 organizații neguvernamentale) și a Asociației Sexul versus Barza, apel susținut de alte 56 de organizații neguvernamentale, printre care Consiliul Național al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
 
 
Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Raspuns-MS_educatie-sexuala-in-scoli.pdf)Raspuns-MS_educatie-sexuala-in-scoli.pdf 62 kB
Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Către,
 
Cabinetul Primul Ministru,
Ministerul Justiției,  
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale,
Minsiterul Afacerilor Interne,
Ministerul Sănătății,
Ministerul Educației,
Consiliul Suprem al Magistraturii
 
Prin această scrisoare, Rețeaua Rupem tăcerea despre violenţa sexuală si Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor solicită organizarea unei întâlniri de lucru în vederea stabilirii unui plan de acțiune interinstituțional, cu participarea societății civile, pentru asigurarea protecţiei, asistenţei de specialitate și respectarea drepturilor victimelor şi supravieţuitoarelor violenţei sexuale. Un astfel de dialog între diversele ministere, pe de o parte, şi societate civilă, pe de altă parte, este necesar pentru garantarea accesului la justiție și la servicii de asistenţă pentru victimele violenței sexuale, inclusiv prin armonizarea practicilor existente cu normativele internaționale de drepturile omului.
 
Ne exprimam revolta fata de modul în care a fost instrumentat și mediatizat cazul de viol în grup şi lipsire de libertate din județul Vaslui, precum și de lipsa unei reacții adecvate, coerente și ferme a autorităților la nivel național și local. Ne exprimăm indignarea privind eliberarea inculpaților din arest preventiv și judecarea lor în stare de libertate pe motivul lipsei antecedentelor penale, deși trei dintre aceștia au recunoscut fapta, iar violul în grup constituie o agravantă. Presiunile exercitate de către cei 7 agresori din Vaslui aflați în libertate și de către familiile acestora asupra tinerei agresate nu ar fi avut loc dacă legislația românească prevedea posibilitatea emiterii unui ordin de protecție.
Din păcate, experiența tinerei nu este o excepție. Femeile cu care intrăm în contact prin programele noastre ajung să caute sprijin în afara unui sistem care le lasă vulnerabile în fața agresorilor. De asemenea, Rețeaua Rupem tăcerea despre violenţa sexuală este îngrijorată de numeroasele cazuri de viol prezentate de mass-media în care nu au funcţionat măsuri de protecţie a victimelor pe parcusul procedurilor penale sau în care urmărirea penală a trenat, fapt ce a expus supraviețuitoarea la re-victimizare în tot acest timp, deşi statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a evita acest lucru. În foarte multe cazuri, lipsa protecției efective acordate victimelor înseamnă că acestea sunt supuse la presiuni, hărţuite pentru o împăcare cu agresorul,  denigrate, blamate, fapte al căror efect este minimalizarea agresiunii sexuale şi, implicit, a suferinţei victimei.
Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Scrisoare-Rupem-tacerea.pdf)Scrisoare-Rupem-tacerea.pdf 988 kB
Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Institutul European al Egalităţii de Gen a lansat în luna iunie Indexul European al Egalităţii de Gen.

Ediţia din 2015 analizează 3 perioade – 2005, 2010, 2012 – oferind o imagine complexă a progresului sau regresului înregistrat de statele membre UE.

Concluzia cercetării: Uniunea Europeană este abia la jumătatea drumului către o societate egalitară din perspectivă de gen, cu un scor mediu de 52.9 de puncte din 100.

Iar România a parcurs abia o treime din drumul către egalitatea între femei şi bărbaţi, având cel mai mic scor din UE, 33.7 puncte.

Egalitatea dintre femei şi bărbaţi este o valoare fundamentală a Uniunii Europene şi se regăseşte în toate politicile şi proiectele europene. Totuşi, diferenţele între bărbaţi si femei sunt considerabile. Rata de ocupare pe piaţa fortei de muncă este mai mică pentru femei, la fel ca şi puterea politică. Iar femeile au un risc mai mare de sărăcie.  În acest context, Indexul îşi propune să utilizeze un set comun de indicatori pentru toate ţările analizate, care să simplifice analizele şi comparaţiile între ţări şi să faciliteze propunerea de politici publice care să reducă diferenţele.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Scandal sexual la UMF Iaşi. Stenograme incredibile cu profesorul Dumitru PăduraruȘtirea că prof. univ. conf. Dumitru Păduraru, de la UMF Iași a fost reținut de procurorii DNA Iași după ce a cerut unei studente să facă sex cu el pentru a o promova la examene, a stârnit discuții aprinse în mediul online. S-au strâns mărturisiri despre profesori din mediul universitar și preuniversitar, șefi din instituții publice sau din diverse organizații care au abuzat de poziția de putere pentru a agresa sexual studente, eleve sau subalterne.

Câteva dintre ele:

I.T.: ” Și profesorul Ion Turcu de la facultatea de drept de la UBB Cluj e în această categorie.”

A.R.M.: ” imi amintesc de un caz similiar, dar nemediatizat, cu un prof de la UNArte”

E.S.: ” La univ de medicina veterinara din Timișoara se întâmpla lucruri execrabile. Eu nu sunt studenta acolo, dar ce își permit prof. barbati e incredibil in un mediu academic.”

M.M: ” Daca credeti ca aceasta oroare e o aberatie rara sau ca e noua, va inselati. In facultate (1975) am fost victima unei tentative de viol din partea unui profesor. Am intalnit suficienti indivizi cu putere care imi cereau, in cel mai libidinos mod, "plata in natura". Stiu istorii oribile, ale altora, mai vulnerabile si mai speriate ca mine, din propria mea generatie. Stiu istorii dezgustatoare, umilitoare, alteori chiar orori intamplate unor femei tinere, chiar in acesti ani. Intrebati-va mamele, fiicele, sotiile, surorile, prietenele, colegele. Si incetati sa intrebati cu ce i-am provocat si care este vina noastra, alta in afara de reactiile ulterioare: frica, tacere, durere, depresie, renuntare la studii, demisia, uneori sinuciderea. In acest mod, ei au putut trai linistiti iar noi am trait in spaima, ingropand in adanc "intamplarile" care ne-au desfigurat sufletul. Va rog, de dragul celor care vin, rupeti tacerea. Stiu ca exista si barbati abuzati si umiliti de alti barbati, uneori de femei. Va rog, la fel, de dragul celor care vin, rupeti tacerea.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Coaliția pentru Egalitate de Gen organizează marți, 25 noiembrie, un protest în fața Primăriei Capitalei, cu prilejul Zilei Internaționale împotriva violenței asupra femeilor, prin care cer autorităților publice locale să îmbunătățească serviciile de asistență în cazurile de violență asupra femeilor.

 ”Serviciile oferite în prezent victimelor violenței în familie sunt insuficiente, fie că ne referim la serviciile de găzduire temporară (adăposturi), fie la cele de consiliere psihologică și juridică, asistență financiară sau asistență în găsirea unui loc de muncă. Totodată, serviciile oferite de DGASMB și DGASPC-uri, direct sau prin intermediul unor organizații non-guvernamentale, trebuie să fie mai  bine cunoscute de către lucrătorii din Poliție, IML și unitățile spitalicești de urgență, pentru ca victimele să fie informare cu privire la existența lor”, arată organizatorii într-un memoriu ce urmează a fi depus la sediul Primăriei Capitalei și la Primăriile de Sector.

Participanții la protest vor aduce fiecare câte o pereche de pantofi de femeie pentru a crea un spațiu simbolic în memoria femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței. Pantofii aduși vor fi donați ulterior unor organizații care se ocupă de cazuri sociale.

Principalele revendicări transmise Primarului General al Capitalei, reprezentanților CGMB, primarilor de Sector și consilierilor locali, sunt:

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

În 23 octombrie mai multe organizații pentru drepturile femeilor ce formează rețeaua de ONG-uri  Rupem tăcerea despre violența sexuală, au trimis o scrisoare deschisă autorităților în drept atrăgând atenția asupra cazului tinerei ce a fost agresată verbal și apoi lovită de un individ necunoscut în zona pieței Romane. Organizațiile semnatare au cerut autorităților urgentarea anchetei, identificarea agresorului și trimiterea acestuia în judecată.

Incidentul sesizat,  a avut loc  în ziua de 19 octombrie când o tânăra a fost lovită cu pumnul în față și trasă de păr de un necunoscut după ce acesta în prealabil o hărțuise verbal în cateva locuri din apropierea pieței. Enervată de obscenitățile pe care a trebuit să le suporte în plină zi și în plină stradă, tânără, care nu îl cunoaștea pe individul hărțuitor, a hotărât că la insultele personajului nu putea răspunde decât facându-i acestuia o fotografie. Actul tinerei se dorea să fie nu mai o tehnică de intimidare pentru bărbatul violent ( tânăra dorea să-l oprească din hărțuire) dar și un gest curajos și civic – o poză postată apoi pe un site de socializare îl va expune pe individ și le va avertiza și pe alte femei in legătură cu un potențial agresor. Pentru acest gest, tânăra s-a ales cu un pumn în față, înjurată și păruită în miez de zi într-un loc circulat al capitalei fără ca nici un trecător să intervină sau să îi sară în ajutor.

Ce-i drept fotografia individului a facut înconjurul facebook-ului, câteva persoane l-au identificat rapid iar o serie de alte femei au depus plângeri impotriva lui fiind la rândul lor victime ale agresivității și misoginiei sale. Poliția a răspuns destul de prompt scrisorii deschise, identificându-l pe agresor ( evident mai lent decât facebook-ul) dar speram noi cu consecințe mai serioase.

După toate detaliile acestui caz se pare că cel mai eficient scut de aparare împotriva violenței misogine e solidaritatea de facebook. Reacțiile prompte ale publicului de facebook,printre care alte femei victime, cunoscuți de-ai agresorului, organizații pentru drepturile femeilor, jurnaliști, au motivat-o pe tânăra agresată să-și continue demersurile legale. Susținerea și reacțiile de facebook, au motivat și alte femei să depună plângere iar altor victime ale altor forme de violență pe strada le-au dat acum o idee bună de reacție – wall-ul agresorilor stradali.

E îmbucurător că acte de hărțuire și defăimare a unor tinere în spațiul public stârnește reacții și din partea autorităților și din partea cetățenilor facebook. E însă timpul să mutăm înapoi civismul în stradă și să reînvățăm să reacționăm la grosolănii și să intervenim în sprijinul victimelor când asistăm la astfel de scene violente. Nu e greu să te oferi martor și nici complicat  să suni la 112 atunci când o femeie e lovită. Ar fi bine să devină un reflex – la fel de simplu ca un like!

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

ed sexuala scoli3

Scrisoare deschisă domnului Remus PRICOPIE, ministrul Educației Naționale și domnului Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătății

E nevoie ca întregul oraș Segarcea să intre în panică de teama unei epidemii de HIV, pentru ca în mass media să se vorbească măcar puțin despre educația sexuală. În continuare însă, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății nu iau nicio poziție, ignorând nevoia acută de educație sexuală ca materie obligatorie în școlile din România.

 

În prezent, în țara noastră nu există educație sexuală ca materie obligatorie în școli. În afara eforturilor punctuale ale diferitelor organizații non-guvernamentale de profil, singura șansă pentru tineri de a  obține astfel de informații este în cadrul lecțiilor de ”Educație pentru Sănătate”, o materie opțională ce oferă și noțiuni de educație sexuală.  Nu sunt publice date despre disponibilitatea reală, pe teren, a acestei materii. Amintim că în majoritatea țărilor europene, informații pe teme de educație sexuală le sunt predate elevilor începând cu ciclul gimnazial, în unitățile de învățământ public.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

VINERI, 19 sept. 

11.00 Eveniment de lansare și prezentare proiecte ONG. Lansarea filmului educativ „Corpul meu îmi aparține!”. Degustare de brioșe emancipate (Librăria Habitus)

12.00 Atelier „Hipersexualizarea în mass-media” (Librăria Habitus)

14.00 Șezătoare de pictat tricouri feministe(cort festival Piața Mică)  

17.00 Harta interactivă a discriminărilor urbane (cort festival Piaţa Mică)

20.00 Concert Lipicioșii (Bohemian Flow)

 

SÂMBĂTĂ, 20 sept.

11.00 Alege-ţi cuvintele! (Piaţa Mare)

11.00 Biblioteca vie și degustare de brioșe emancipate (Librăria Habitus)

14.00 Adevărat și fals despre femei și barbati. Atelier de zdruncinat mituri (Librăria Habitus)

19.00 Proiecție teatru invizibil şi Beat Bukovski  (Bicicleta Pub)

 

DUMINICĂ, 21 sept.

10.30 Marșul ciclist al egalității de gen (start în Piaţa Mică)

13.00 Gender Treasure Hunt – concurs (start în Piaţa Mică - Librăria Habitus)

14.00 Sexul vs. barza - educație sexuală pentru tineri. Proiecție filme si dezbatere.

18.00 Proiecția filmului Happy, Happy/Cumplit de fericită și dezbatere (Librăria Habitus)

 

ACTIVITĂȚI PERMANENTE LA CORTUL FESTIVALULUI (Piața Mică)

Făbricuța de brioșe emancipate

„Cui i-e frică de feminism?”- chestionar de testare a prejudecăților

„Cum ar trebui să se întâmple educația sexuală?”- chestionar pentru tineri și părinți

„Dă-ne o limitare, ia o permisiune” – joc pentru fete și băieți

Femei celebre - Expoziție

 

Detalii despre eveniment pe www.aleg-romania.eu și Facebook https://www.facebook.com/festivalulegalitatiidegen

Proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea