Tăierea de drepturi de către Executivul ultraconservator al PiS afectează femeile. Organizațiile denunță un atac al Executivului împotriva grupurilor care militează pentru egalitate.

 

 

În urmă cu an şi jumătate, istoricul Centru pentru Drepturile Omului din Polonia a pierdut subvențiile de la Stat. După ce a verificat finanțările publice primite de ONG-uri, Guvernul ultraconservator al Partidului Lege și Justiție (PiS) a considerat că programele centrului erau discriminatorii. A fost de părere că organizația în cauză, și altele asemănătoare, discriminau bărbații pentru că ofereau asistență numai femeilor, majoritarea supraviețuitoare ale violenței de gen.

Paradoxul o face pe Marta Lempart să se încline cu dezgust: „Nu este decât o nouă acțiune a PiS împotriva drepturilor femeilor”, explică cunoscuta feministă. De la venirea la putere în 2015, Executivul naționalist polonez a recurs la limitări ale libertăților civile și drepturilor sociale, care au afectat mai puternic femeile. Guvernul a diminuat proiectele de promovare a muncii femeilor, după cum reiese din analiza organizațiilor sociale. De asemenea, din septembrie, va reduce și programele de asistență și educație specială pentru minorii cu dizabilități, lucru care va obliga multe femei să stea acasă pentru a se îngriji de copii. Nu este o coincidenţă faptul că ministrul polonez al muncii, Elżbieta Rafalska, obișnuiește să vorbească despre femei în termeni de „capital pentru îngrijire”.

După aceeași schemă utilizată în cazul centrului de asistență pentru femei, PiS a limitat campaniile de conștientizare asupra problemei violenței, a redus adăposturile existente și a introdus o taxă pentru cazurile de divorț, ceea ce înseamnă o barieră în plus pentru victimele violenței de gen. „În mod recurent, câte un membru al Guvernului vorbește despre ieșirea Poloniei din Convenția de la Istanbul”, se plânge Anna Prus, ingineră și activistă feministă. Convenția Consiliului Europei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a devenit una din țintele lor favorite.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea