„Având ca punct de pornire tendința de restrângere a accesului la întreruperea de sarcină la cerere, în luna martie 2023 s-a înaintat un proiect de lege care prevedea ca avortul să fie decontat din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, în anumite condiții. Printre ele: sarcina a survenit în urma unui #viol pentru care s-a depus o plângere penală; persoana solicitantă nu a împlinit vârsta de 18 ani; persoana nu realizează venituri sau primește asistență socială. Proiectul de lege nu a trecut.

De altfel, cu toate că acesta urmărea susținerea persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile, decontarea avortului doar în cazurile „speciale” este una #problematică.

De ce să fie decontate doar întreruperile sarcinilor survenite în urma unui viol?
De ce să fie asociată necesitatea avortului doar cu cazuri extreme de violență?
Și mai ales cu o condiționare precum necesitatea de a demonstra, prin existența unei plângeri penale că sarcina a rezultat în urma unui viol.

Știm foarte bine că puține supraviețuitoare ale violului fac plângeri penale. Întreruperea de sarcină la cerere nu ar trebui niciodată condiționată de o mărturie cel mai probabil traumatizantă. Pe urmă, condiționarea întreruperii de sarcină de obținerea unei adeverințe care să ateste faptul că persoana primește ajutor social poate îngreuna foarte mult accesul sau poate chiar să descurajeze complet persoana să facă acest lucru.

În fine, în condițiile creșterii accelerate a curentului de extremă dreapta, trebuie să ne întrebăm și dacă o facilitare punctuală care înlesnește doar accesul la avort și doar pentru categoria cea mai vulnerabilă a persoanelor precarizate nu se suprapune nefericit peste discursul suprapopulării care blamează clasele muncitoare, sărăcite și rasializate, pentru că fac prea mulți copii? Să ne amintim doar cum în 2013, președintele de atunci al țării, Traian Băsescu, făcea apel la româncele nerome să facă mai mulți copii, pentru că minoritatea romă este „extrem de productivă”. #Rasismul manifestat atunci punctual și în discursul de la cel mai înalt nivel politic nu a dispărut între timp din spațiul nostru, ci dimpotrivă, așa cum vedem din evenimentele recente, s-a intensificat. ”

✍️Fragment din articolul „Vrem spitale publice, nu elicoptere și catedrale! Câteva direcții solidare în discursul feminist pentru justiție reproductivă” de Laura Sandu, publicat în revista Cutra.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Tăierea de drepturi de către Executivul ultraconservator al PiS afectează femeile. Organizațiile denunță un atac al Executivului împotriva grupurilor care militează pentru egalitate.

 

 

În urmă cu an şi jumătate, istoricul Centru pentru Drepturile Omului din Polonia a pierdut subvențiile de la Stat. După ce a verificat finanțările publice primite de ONG-uri, Guvernul ultraconservator al Partidului Lege și Justiție (PiS) a considerat că programele centrului erau discriminatorii. A fost de părere că organizația în cauză, și altele asemănătoare, discriminau bărbații pentru că ofereau asistență numai femeilor, majoritarea supraviețuitoare ale violenței de gen.

Paradoxul o face pe Marta Lempart să se încline cu dezgust: „Nu este decât o nouă acțiune a PiS împotriva drepturilor femeilor”, explică cunoscuta feministă. De la venirea la putere în 2015, Executivul naționalist polonez a recurs la limitări ale libertăților civile și drepturilor sociale, care au afectat mai puternic femeile. Guvernul a diminuat proiectele de promovare a muncii femeilor, după cum reiese din analiza organizațiilor sociale. De asemenea, din septembrie, va reduce și programele de asistență și educație specială pentru minorii cu dizabilități, lucru care va obliga multe femei să stea acasă pentru a se îngriji de copii. Nu este o coincidenţă faptul că ministrul polonez al muncii, Elżbieta Rafalska, obișnuiește să vorbească despre femei în termeni de „capital pentru îngrijire”.

După aceeași schemă utilizată în cazul centrului de asistență pentru femei, PiS a limitat campaniile de conștientizare asupra problemei violenței, a redus adăposturile existente și a introdus o taxă pentru cazurile de divorț, ceea ce înseamnă o barieră în plus pentru victimele violenței de gen. „În mod recurent, câte un membru al Guvernului vorbește despre ieșirea Poloniei din Convenția de la Istanbul”, se plânge Anna Prus, ingineră și activistă feministă. Convenția Consiliului Europei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a devenit una din țintele lor favorite.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea