Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au la dispoziție, începând de astăzi, un manual pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen, cuprinzând fundamente teoretice și sugestii concrete de activități pentru a aborda egalitatea de gen la clasă, dintr-o perspectivă incluzivă și intersecțională.

Manualul a fost elaborat o echipă de experte și cercetătoare alcătuită din Alexandra Columban, Irina Ilisei, Dana Marțiș, Laura Grünberg, Georgiana Lincan și Andreea Voina, în cadrul proiectului EGALIS: egalitate de gen prin schimbare socială și educație.

Înainte de publicare, manualul a fost testat de către specialiști și practicieni din învățământul preuniversitar pentru a garanta că răspunde nevoilor cadrelor didactice și elevilor, respectiv că aspectele teoretice prezentate în manual sunt relevante, clar prezentate, dar și că activitățile propuse pot fi implementate în activitatea la clasă.

„Situațiile în care există inegalitate de gen apar deseori în mediul școlar și se răsfrâng asupra tuturor elevilor, nu doar asupra celor vulnerabili, de multe ori consecințele fiind profunde, iar profesorii trebuie să fie capabili să gestioneze astfel de situații.” - a subliniat Ligia Murășan, profesoară de Limba și literatura română în localitatea Almașu, jud. Sălaj, una din cadrele didactice consultate în elaborarea materialului. „Din păcate, în clase încă circulă păreri conform cărora fetele nu ar fi suficient de potrivite precum băieții la diverse activități care implică utilizarea rațiunii și a inteligenței, fiindu-le atribuite, mai degrabă, treburile gospodărești. Aceste concepții greșite sunt împărtășite de mulți elevi, ca urmare a unei insuficiente informări pe tema egalității de gen. Este necesar ca profesorii să fie instruiți în ceea ce privește egalitatea de gen, indiferent de materia pe care o predau.” - a mai adăugat ea.

Manualul este structurat în cinci capitole și cuprinde aspecte teoretice despre stereotipii și prejudecăți de gen, informații despre diferite forme de discriminare a fetelor și femeilor, inclusiv exemple din cazuistica CEDO și CNCD, și teme vizate de egalitate de gen, în special în ceea ce privește educația. Secțiunea rezervată conceptului de intersecționalitate a fost inclusă pentru a sublinia modul în care multiplele dimensiuni identitare ale unei persoane (etnie, orientare sexuală, dizabilitate, gen, vârstă etc.) se pot întrepătrunde și crea vulnerabilități suplimentare.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Sprijină Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF)

 http://violentaimpotrivafemeilor.ro/ 

Întreprinzătorii economici sunt parte din comunitate și pot contribui, prin voluntariat, donații sau sponsorizări, la rezolvarea unor probleme sociale, ca parte activă la dezvoltarea sustenabilă a societății.

Violența împotriva femeilor poate exista foarte aproape de noi. Ea afectează prietenii, grupul de colegi, performanța la locul de muncă și în carieră. Ea transformă iremediabil mersul unei vieți. Idealul bunăstării doar cu greu mai poate fi atins.

Noi intervenim pentru a determina schimbările necesare pentru diminuarea fenomenului.

Încurajăm angajatorii și angajații să participe activ în domeniul social în calitate de parteneri în campaniile noastre de sensibilizare asupra fenomenului violenței de gen și să ne sprijine eforturile de îmbunătățire a legislației pentru protecția imediată și eficientă a victimelor și  sancționarea corespunzătoare a agresorilor și pentru acordarea de servicii juridice, psihologice, adăpost și orientare profesională pentru femeile agresate.

Organizațiile neguvernamentale pe care le reprezentăm au creat în 2015 Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) pentru a-și uni eforturile în asigurarea protecției femeilor victime ale violenței din România. Organizațiile noastre au  expertiză în domenii variate: advocacy, reformă penală, educație, servicii pentru victimele violenței în familie, servicii pentru victimele violenței sexuale, drepturile omului și drepturile femeilor, lucru în comunități cu femei rome, cercetare și activism feminist. În cadrul rețelei există 10 furnizori de servicii pentru victime.

CE FACEM MAI EXACT?

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Comunicat de presa

  • Prima întâlnire a reţelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală”

Studiul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), “Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc” arată că 6% dintre femeile din România au fost la un moment dat victimele unei agresiuni sexuale. Rezultatul anchetei FRA este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul de cazuri de agresiuni sexuale și violuri raportate către autorități nu depășește 1500 de cazuri anual.  Diferența dintre ceea ce ajunge în statisticile poliției și viața de zi cu zi a femeilor unde hărțuirile și agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este învăluită în tăcere și acoperită de tabu-uri, prejudecăți și teamă.

Reţeaua de ONG-uri „Rupem tăcerea despre violența sexuală”  își propune să introducă pe agenda publică problema violenței sexuale, a drepturilor victimelor unor astfel de infracțiuni, a lipsurilor existente la nivel legislativ și la nivelul autorităților care intră în contact direct cu victimele. Aceste lipsuri afectează  atât pedepsirea agresorilor cât și recuperarea victimelor și limitează dezvoltarea unor servicii specializate de asistență pentru supraviețuitoarele/rii violenței de natură sexuală.

Pentru a promova în spațiul public mesaje și poziții comune rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” se întâlnește lunar într-o serie de întâlniri tematice deschise și altor organizații neguvernamentale ce lucrează cu beneficiari cu risc de victimizare.

În cadrul primei întâlniri de lucru a rețelei, întâlnire ce a avut loc în 24 iulie 2014, reprezentanţii ONG-urilor din cadrul reţelei au concluzionat că este necesară modificarea Legii violenţei în familie (L217/2003) în aşa fel încât să facă referire la toate formele de violenţă asupra femeilor. Propunerea lor este să se facă o adaptare a acestei legi la prevederile Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie (Convenţia de la Istanbul), semnată de guvernul României de curând.

 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen

În perioada 6-8 iunie se desfaşoară in Bucureşti, chiar pe Strada Mătăsari, festivalul urban “Femei pe Mătăsari”, “dedicat universului feminin in toată diversitatea sa”.

În cadrul manifestării va fi prezentat şi proiectul de cetăţenie activăDiscriminări urbane”.

Dacă nu te-ai gândit niciodată, echipa proiectului „Discriminări urbane” te provoacă să îţi pui astfel de întrebari:

“Este capitala României un oraş european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Este Bucureştiul un oraş sexist, homofob, transfob, rasist? Este Bucureştiul un loc sigur pentru femeile tinere sau cele mai în vârstă? Este un oraş în care a merge cu căruciorul în parc este o plăcere sau o corvoadă pentru părinţi? Se regăsesc femeile în memoria colectivă a acestui oraş? Care femei sunt reprezentate şi care nu în spaţiul urban? De ce, în Bucureşti, atât de puţine străzi poartă nume de femei?”

În căutare de răspunsuri Societatea de Analize Feministe AnA, în parteneriat cu Asociaţia Front, demarează  proiectul  “Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen”.

 

 

 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Un grup de organizaţii nonguvernamentale active în domeniul drepturilor femeilor, femeilor rome, egalităţii de şanse şi nondiscriminării lansează Coaliţia pentru Egalitate de Gen în cadrul unui proiect finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, gestionate de Fondul ONG în România.

Organizaţiile iniţiatoare: CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia Front, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen A.L.E.G, E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Societatea de Analize Feministe AnA, au un istoric comun de colaborare în acţiuni publice pe parcursul anilor anteriori. Proiectul îşi propune să consolideze aceste colaborări într-o formulă de activitate constantă, care să crească capacitatea acestora de intervenţie şi implicare în procesul schimbărilor legislative şi de politici publice, în special în legătură cu oportunităţile de incluziune a femeilor ce aparţin unor grupuri etnice, vulnerabile sau în risc de sărăcie.

Activităţile proiectului includ organizarea Festivalului Egalităţii de Gen - două ediţii, la Bucureşti şi la Sibiu; monitorizarea subiectelor de interes pentru femei și generarea unor reacţii publice rapide la problemele identificate; formularea de propuneri de politici publice și activități pilot; iniţiative locale privind egalitatea de şanse; extinderea Coaliţiei către alte organizaţii care activează în domeniul egalităţii de gen.

La nivelul societăţii româneşti, egalitatea de gen rămâne formală şi fără urmări practice în beneficiul femeilor şi bărbaţilor. Acest proiect îşi propune să dezvolte o serie de capacităţi de lucru şi de intervenţie comună a ONG-urilor din domeniu astfel încât egalitatea de gen să ajungă tot mai substanțial pe agenda publică și să contribuie astfel la promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului.

Proiectul “Coaliţia pentru egalitate de gen” este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 74.250 Euro.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org”

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (lansare Coalitia Egalitate de Gen.doc)lansare Coalitia Egalitate de Gen.doc 376 kB
Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea