SEXUL vs BARZA, prima platformă de educaţie sexuală în format video a avut lansarea oficială pe 23 aprilie la Palatul Parlamentului. Cei prezenţi la lansare au dezbătut situaţia actuală şi politicile publice legate de predarea educaţiei sexuale în şcolile din România. Au avut şansa să-şi spună părerea elevi, profesori, părinţi, bibliotecari, specialişti în domeniu, precum şi parlamentari care susţin această iniţiativă.

În programa sistemului public de învăţământ din România nu există ore de educaţie sexuală, în ciuda programelor dezvoltate de organzatiile neguvernamentale de profil, aprobate de guvernul României încă de acum zece ani. Ţara noastră are printre cele mai ridicate rate ale sarcinii la adolescente din Europa, cu peste 17.000 de naşteri la minore în 2011, din care 718 la fete între 10 şi 14 ani, conform datelor Eurostat. Mai mult, 49% dintre femeile fertile din România declarau în 2012 că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală, conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice.

În acest context, Adriana Radu, o tânără feministă şi activistă pentru dreptul la sănătatea reproducerii, a iniţiat proiectul SEXUL vs BARZA – prima platformă de educaţie sexuală în format video pentru adolescenţi din România. Scopul acestui proiect este acela de a suplini lipsa educaţiei sexuale din şcoli, prin clipuri scurte şi interactive pe teme de educaţie sexuală. În aceste videoclipuri, Adriana le vorbeşte adolescenţilor despre corp, sex, infecţii cu transmitere sexuală, contracepţie, stereotipuri de gen, minorităţi sexuale şi drepturile tinerilor.


„Unul dintre lucrurile care m-au inspirat să pornesc proiectul a fost experienţa mea ca asistenta la ora de limbi străine într-o şcoală din Germania, unde se făcea educaţie sexuală. Am observat că faptul că elevii îşi cunosc propriul corp le afectează în mod pozitiv încrederea în sine, capacitatea de a lua decizii singuri în ceea ce îi priveşte şi de a gândi mai departe de schema stereotipurilor de gen. Statisticile sunt de partea Germaniei, cu 10 naşteri la minore la 1.000 de fete, versus 39 de naşteri la 1.000 de fete în România. Cred şi că videoblogging-ul are un potenţial educativ enorm, neexplorat până acum mai deloc în România, şi îmi face foarte multă plăcere să filmez clipurile SEXUL vs BARZA.”, spune Adriana Radu.

Proiectul SEXUL vs BARZA va ajunge în peste 2.000 de biblioteci publice din toată ţara, prin intermediul Programului Naţional Biblionet, care a reuşit să includă bibliotecile publice în strategia naţională privind sănătatea reproducerii.

„În situaţia de faţă, când se reorganizează direcţiile de sănătate publică şi centrele de promovare a sănătăţii, dar se pune accent pe prevenţie, conform declaraţiei ministrului sănătăţii, este cu atât mai important să se utilizeze locurile frecventate de adolescenţi pentru a se disemina informaţii de interes pentru aceştia. Prin Programul Biblionet, bibliotecile publice modernizate şi bibliotecarii dornici să se implice vor putea suplini, măcar parţial, lipsa educaţiei sexuale din sistemul public de învăţământ.” susţine Daniela Drăghici, responsabilă pentru politici publice în cadrul Fundaţiei IREX, prin care se implementează Programul Biblionet.

Proiectul SEXUL vs BARZA este sprijinit de Asociaţia FRONT, Fundaţia Marie Stopes Internaţional România şi agenţia digitală Good Afternoon. SEXUL vs BARZA este un proiect câştigător în cadrul competiţiei ReStart România 2012, un program al TechSoup România.

 

Sursa: TOTB.ro


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea