Între 1şi 10 septembrie va avea loc campania de activism pentru educaţia sexuală iniţiată de ECPI și SECS. Scopul acestei campanii este acela de a transforma în realitate obligația școlilor de a asigura tinerilor accesul la educație sexuală.
În România, educaţia sexualǎ continuă să lipsească din programa școlară. Singurele informații despre viața sexuală care ar putea ajunge la elevi sunt cuprinse într-un capitol din materia "Educație pentru sănătate", materie facultativă şi rar predată în şcoli.
La vârsta la care cei mai mulți tineri își încep viața sexuală, acestora le lipsesc informațiile despre sănătatea sexuală, asumarea responsabilităților, orientare sexuală, prevenirea riscurilor (HIV și alte boli cu transmitere sexuală, sarcină, abuzuri). Educaţia sexuală este un subiect tabu și în familie. Principala sursă de informare a adolescenților rămâne Internetul, care nu reprezintă o soluţie datorită numeroaselor site-uri pornografice care, în marea majoritate, descurajează folosirea prezervativului, incită la violenţă şi nu vorbesc despre asumarea responsabilităţilor.
Faptul că România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte numărul sarcinilor la vârsta adolescenţei este un argument în plus pentruintroducerea educaţiei sexuale printre disciplinele şcolare obligatorii. Educaţia sexuală în şcoli ar facilita ca adolescenţii să deţină informaţii corecte şi adecvate şi să ia decizii responsabile.
Feminism Romania recomandă şi susţine campania de 10 zile de activism pentru implicarea tinerilor în obţinerea educaţiei sexuale în şcoli!
Mai multe: 10activism.wordpress.com/