„Având ca punct de pornire tendința de restrângere a accesului la întreruperea de sarcină la cerere, în luna martie 2023 s-a înaintat un proiect de lege care prevedea ca avortul să fie decontat din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, în anumite condiții. Printre ele: sarcina a survenit în urma unui #viol pentru care s-a depus o plângere penală; persoana solicitantă nu a împlinit vârsta de 18 ani; persoana nu realizează venituri sau primește asistență socială. Proiectul de lege nu a trecut.

De altfel, cu toate că acesta urmărea susținerea persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile, decontarea avortului doar în cazurile „speciale” este una #problematică.

De ce să fie decontate doar întreruperile sarcinilor survenite în urma unui viol?
De ce să fie asociată necesitatea avortului doar cu cazuri extreme de violență?
Și mai ales cu o condiționare precum necesitatea de a demonstra, prin existența unei plângeri penale că sarcina a rezultat în urma unui viol.

Știm foarte bine că puține supraviețuitoare ale violului fac plângeri penale. Întreruperea de sarcină la cerere nu ar trebui niciodată condiționată de o mărturie cel mai probabil traumatizantă. Pe urmă, condiționarea întreruperii de sarcină de obținerea unei adeverințe care să ateste faptul că persoana primește ajutor social poate îngreuna foarte mult accesul sau poate chiar să descurajeze complet persoana să facă acest lucru.

În fine, în condițiile creșterii accelerate a curentului de extremă dreapta, trebuie să ne întrebăm și dacă o facilitare punctuală care înlesnește doar accesul la avort și doar pentru categoria cea mai vulnerabilă a persoanelor precarizate nu se suprapune nefericit peste discursul suprapopulării care blamează clasele muncitoare, sărăcite și rasializate, pentru că fac prea mulți copii? Să ne amintim doar cum în 2013, președintele de atunci al țării, Traian Băsescu, făcea apel la româncele nerome să facă mai mulți copii, pentru că minoritatea romă este „extrem de productivă”. #Rasismul manifestat atunci punctual și în discursul de la cel mai înalt nivel politic nu a dispărut între timp din spațiul nostru, ci dimpotrivă, așa cum vedem din evenimentele recente, s-a intensificat. ”

✍️Fragment din articolul „Vrem spitale publice, nu elicoptere și catedrale! Câteva direcții solidare în discursul feminist pentru justiție reproductivă” de Laura Sandu, publicat în revista Cutra.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea